Login
Register

Home

Actueel

Radio

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Uitzending gemist

Midvliet

Foto's

Medewerkers

Alle nieuwsberichten
Leidschendam-Voorburg is een financieel gezonde gemeente en sluit het jaar 2016 af met een positief saldo van € 8,5 miljoen. Dit blijkt uit de jaarrekening 2016, die door het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad is verzonden. Dat het overschot groter is dan eerder verwacht, komt voornamelijk door de positieve financiële ontwikkelingen in het project Vlietvoorde, een hoger dan verwachte algemene uitkering van het Rijk en lagere kosten op het gebied van de Wmo.

Het college van Leidschendam-Voorburg legt de gemeenteraad een structureel sluitende Kadernota voor. Dit ondanks enkele financiële tegenvallers. De Kadernota is een voortzetting van het huidige beleid. Voor een beperkt aantal onderwerpen waar eenmalig geld voor beschikbaar was, is nu wel structureel geld gereserveerd, zoals voor digitale veiligheid, onderwijshuisvesting en verkeersmaatregelen Damcentrum. Met deze Kadernota houdt de gemeente vanaf 2021 elk jaar €0,5 miljoen structureel over.

Enkele van de 100 vacatures voor vrijwilligerswerk in Wassenaar en omgeving.

In verband met de aanleg van de Verbindingsweg Stompwijk (onderdeel van project Bereikbaar Stompwijk) heeft het college de raad verzocht in te stemmen met het starten van een onteigeningsprocedure. Dit is nodig om in de toekomst over alle gronden te kunnen beschikken die noodzakelijk zijn voor het aanleggen van de Verbindingsweg. De Verbindingsweg zal doorgaand verkeer om de kern van Stompwijk leiden, zodat deze ontlast wordt.

Deze week is de overstap van de jonge RKAVV speler Wail Hakil naar ADO Den Haag bekend gemaakt. Eerder speelde Wail als 2e jaars E pupil al een jaar voor ADO. Wail zal volgend seizoen uitkomen voor ADO Den Haag O16.
Het Spoorpad in Nootdorp, een fietspad dat langs het tracé van de Randstadrail wordt sinds kort verlicht door 100% solar LED-wegdekreflectoren. Overdag wordt met zonnecollectoren energie opgeslagen die zodra het donker wordt via zuinige led lampen voor de verlichting van het fietspad zorgt.

Sinds dinsdag 16 mei wordt de 15-jarige Sanjana Ghirah vermist. Het meisje is voor het laatst gezien in Leidschendam.

DSW: "Park + Bike is volgens het CDA en D66 een grote toevoeging aan de gastvrijheid van Den Haag. Het aanbieden van P+Fiets kan er toe leiden dat de stad beter bereikbaar wordt en meer auto’s uit de binnenstad worden geweerd, wat goed is voor de doorstroming en luchtkwaliteit.

Hans van der Zijden van Haagsche Stadsfiets, heeft de door de gemeente uitgeschreven prijsvraag Park & Bike gewonnen. Wethouder Tom de Bruijn van Verkeer overhandigde de prijswinnaar de cheque van 200.000 euro opstartsubsidie.

Coen Sleddering verlaat de Raad van Toezicht van Trias, Centrum voor de Kunsten in Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. Sleddering treedt per 6 juni 2017 aan als gemeenteraadslid voor de VVD in Rijswijk. Om belangenverstrengeling te voorkomen, legt hij zijn functie bij Trias neer. Coen Sleddering was sinds het voorjaar van 2012 voorzitter.
De huidige fractievoorzitter van ONS Voorschoten, Hans Rasch, wordt voorgedragen als wethouder in Voorschoten.

De Professor Casimirschool heeft dit jaar de Schoolsport Olympiade gewonnen. Die werd 19 mei gehouden in sportpark Westvliet.

Politieagenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een hennepkwekerij aangetroffen in de Van Heurnstraat te Voorburg.

Evenals in voorgaande jaren is de lokale veteranendag in het Raadhuis van Leidschendam gehouden. Het was echter de eerste keer dat de dag werd georganiseerd door het veteranencomité Leidschendam-Voorburg.

De dit weekend gehouden Pup-up bazar in Leidschendam is goed verlopen.
In een leegstaand winkelpand op het Damplein had De stadscoalitie een bazar ingericht.
Hier kon men kennis maken met een aantal nieuwe nederlanders en hun activiteiten.

Onder deze titel wordt tijdens een bijeenkomst gesproken en nagedacht over de gevolgen van het in werking treden van het VN- verdrag in onze gemeente. Dit verdrag beschermt de rechten van mensen met een handicap en is sinds 1 januari 2017 in Nederland ingegaan: de rechten van mensen met een handicap zijn nu expliciet opgeschreven en moeten worden nageleefd.

Het CDA-Leidschendam-Voorburg vindt dat er een oplossing moet komen om de inwoners, die slecht ter been zijn, uit de wijken De Zijde, Duivenvoorde en de Prinsenhof met het openbaar vervoer te kunnen laten reizen.

Afgelopen zaterdag streden er bij Trias meer dan honderd deelnemers om een felbegeerde plek in de finale van de Rijswijk Talent Award. Trias en partners verheugen zich over de grote hoeveelheid talent in Rijswijk die vandaag werd getoond. Men kijkt nu al uit naar de finale op zaterdag 2 september. 

Ter ere van het 35-jarig bestaan van de Kunstuitleen Voorburg presenteert de Kunstuitleen de tweedelige tentoonstelling 'Mens en de weg', waarbij de werken van een opkomend kunstenaar en een kunstenaar die al 35 jaar in het vak zit samen een expositieruimte delen en een dialoog met elkaar aangaan. Onder het thema 'Perspectief' wordt de succesvolle eerste editie nu opgevolgd door deel twee, waarin de kunstwerken van Eppe de Haan en Jerney de Wilde te ervaren zijn van 27 mei t/m 22 juni.

Een veilig Leidschendam-Voorburg heeft voor de VVD de hoogste prioriteit. "Het is onze taak als gemeente om te zorgen voor een veilige leefomgeving. Of het nu gaat om radicalisering, straatroof, mensenhandel of overlast gevende jeugdgroepen, we zullen hier als gemeente, samen met politie en justitie hard tegen op moeten treden en dit niet accepteren."

Met € 9.300,- begint het saldo van de crowdfundingactie van de Stichting Licht op de Sluis op voorjebuurt.nl aardig vorm te krijgen. Maar dat is nog ver af van het streefbedrag van € 15.000,-. Omdat de looptijd van de actie voor de helft voorbij is, wordt het nu de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen en deze unieke kans om als privé-persoon mede-eigenaar te worden van de verfraaiing van het sluisgebied niet voorbij te laten gaan.

Van 11 juni t/m 1 oktober is de tentoonstelling 'Een Haags duo' te zien in Museum Swaensteyn in Voorburg. Voor deze tentoonstelling heeft verzamelaar Fred Klomp een selectie gemaakt uit zijn omvangrijke collectie aquarellen van de Haagse schilders Piet van Boxel (1912-2001) en Rudolf de Bruyn Ouboter (1894-1983). Na het succes van de in 2016 georganiseerde tentoonstelling met aquarellen van Herman Bogman is het nu de beurt aan twee van zijn tijdgenoten.

Kom Tweede Pinksterdag, maandag 5 juni, langs op Huygens’ Hofwijck in Voorburg tijdens de Dag van het Kasteel en vier het 375-jarig jubileum van Huygens' Hofwijck. Een dag vol activiteiten, oude ambachten, Oudhollandse spellen en meer. Constantijn én Christiaan Huygens zullen de bezoekers persoonlijk ontvangen op Hofwijck.

De afgelopen jaren werd de avondwandelvierdaagse in Leidschendam georganiseerd door SEV-korfbal. SEV stopt na dit jaar met het organiseren van het wandelevenement. Er is nu een nieuwe stichting AW4D opgericht, na het stoppen van SEV korfbal, met de drie bestuursleden. • Josselin Valkenburgh (voorzitter); • Robbert Brandtz (penningmeester); • Jeroen de Haas (secretaris en webmaster).

Kasteel de Wittenburg in Wassenaar verzorgde een feestelijke receptie ter ere van de succesvolle doorstart door de overname van de nieuwe eigenaar, Lasé Hu. Samen met burgemeester Aptroot van Wassenaar en directeur Ralf Meppelder heette hij alle ruim 200 gasten welkom tijdens de officiële opening. Tijdens de openingsspeech deelde de heer Hu zijn missie om het Kasteel nog explicieter op de internationale kaart van het zakenleven te zetten.  Ook sprak hij zijn wens uit om de president van China bij een nieuw bezoek aan Nederland te mogen verwelkomen in Wassenaar.  

De film Verschrikkelijke Ikke 3 gaat vanaf 22 juni landelijk in première en ook in Filmhuis Wassenaar. Om dit te vieren wordt er een speurtocht uitgezet in de bibliotheek. Kinderen zoeken afbeeldingen uit de film en leveren de oplossing in bij de balie voor 18 juni. Er worden drie vrijkaarten verloot onder de goede inzendingen.

Dit jaar organiseert Sport en Welzijn (SenW) in Leidschendam-Voorburg in samenwerking met het Comité Open Monumentendag de tweede editie van Het Grote Kinderkunstproject. Kinderen van onder meer de Brede Scholen uit Leidschendam-Voorburg maken kunstwerken, die tijdens Open Monumentendag (9 september) geëxposeerd worden bij monumenten in Leidschendam-Voorburg.

Van 25 mei tot en met 5 juni vindt de 59e editie van de Tong Tong Fair plaats, het grootste Euraziatische evenement ter wereld. In de 'Indische stad' Den Haag op het Malieveld draait alles om de cross-over van Oost en West.
Uiteraard is boekhandel Van Stockum aanwezig met een ruim assortiment aan Indische boeken, luisterboeken, cd´s en dvd´s.

Sport en Welzijn in Leidschendam-Voorburg (SenW), Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het moedercentrum zijn een nieuw project voor vrouwen in De Prinsenhof in Leidschendam gestart: aerobicslessen voor moeders. Iedere maandag- en donderdagochtend kunnen vrouwen met jonge kinderen in De Waterlelie terecht voor een uurtje aerobics. Voor kinderopvang wordt gezorgd.  

Het bestuur Stichting Ondernemersfonds Huygenskwartier Voorburg (SOHV) komt met vier nieuwe leden op volle sterkte van zeven leden. Tijdens de laatste bestuursvergadering zijn vijf nieuwe ondernemers toegetreden tot het bestuur van de (SOHV).

Zaterdagavond 27 mei is de finale van het Open Podium in Theater Ludens in Voorburg. Voor het eerst zullen op de Slotavond de Two Final Talents gekozen worden en een Publieksfavoriet.

Omwonenden van bouwprojecten in Leidschendam-Voorburg voelen zich vaak onvoldoende geïnformeerd met als resultaat veel onbegrip, vragen en onzekerheid. Een tweede ergernis zijn braakliggende terreinen, waar niets mee gebeurt. Reden voor de lokale politieke partij GBLV/Gemeentebelangen om een tweetal moties in te dienen om het college te verzoeken betere afspraken met bouwers te maken.

De Kunstuitleen & Verkoop Voorburg organiseert ter viering van hun 35-jarig bestaan twee verkooptentoonstellingen met als thema 'Mens en de Weg'.

De Burgemeester Kolfschotenlaan in Leidschendam is nu officieel de duurzaamste straat van de gemeente.

Zondag 21 mei organiseert RKAVV voor de 2e keer het Goede Doelen Meidentoernooi. Er nemen 600 meiden in 55 teams in de leeftijd van 7 tot 17 jaar deel aan dit grootse toernooi.

De politieke crisis in Leidschendam-Voorburg lijkt nu bezworen te zijn. Vier weken geleden verliet GBLV geïrriteerd de coalitie. Inmiddels zijn zij van standpunt veranderd. Bij het aftreden van GBLV-wethouder Frank Rozenberg die geen steun meer kreeg van de coalitiepartijen gaven zij nog aan dat GBLV en Rozenberg onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Hiermee kozen zij niet voor bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar voor het belang van de partij.
Het CDA Leidschendam-Voorburg is niet verbaasd over weer een draai van GBLV. "Onze gemeente verdient een stabiel bestuur met partijen die handelen op basis van inhoud en niet op emoties".

De fractie van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg heeft onverwacht aangegeven door te willen gaan met de huidige coalitie door een nieuwe wethouder voor te dragen. Na het opblazen van de coalitie in april en weken van onduidelijkheid, is Gemeentebelangen tot de conclusie gekomen dat het verstandiger is op het pluche te blijven zitten.

De gemeenteraadsfracties van PvdA en GBLV hebben de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg voorgesteld een gezamenlijke brief te sturen aan hun collega’s van Provinciale Staten Zuid-Holland. Met deze brief wil men extra druk zetten op de provincie om de toegezegde compenserende maatregelen te nemen rond Vlietland en de Vogelplas. De aanleg van de Rijnlandroute bedreigt de natuur- en landschappelijke waarde van deze gebieden. Er zijn reeds vele bomen en struiken gekapt.

Op 19 april 2017 heeft het college de raad geraadpleegd over de toekomst van het cultureel centrum “De Warenar”. Naar aanleiding van de behandeling in de raad en gesprekken die het college heeft gevoerd, heeft het college op 16 mei jl. besloten om meer tijd uit te trekken om te komen tot een definitief besluit. Dit besluit zal ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.

Fietsers die vanmorgen op de Velostrada fietsten kregen een aangename verrassing: als blijk van waardering kregen zij niet alleen een Duim Omhoog maar tevens een passende attentie in de vorm van een fietsbel. Wethouder Verkeer en Vervoer Floor Kist was zelf al vroeg op pad om de fietsers te belonen.

Showband ’75 in Leidschendam is dringend op zoek naar een nieuwe repetitieruimte. De muziekvereniging moest de huidige locatie aan de Burgemeester Sweenslaan verlaten, omdat de gemeente een andere bestemming hiervoor heeft.

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft brand gewoed op het dak van woonzorgcentrum 'Het Anker' aan de Prinses Margrietlaan in Voorburg. De brand brak om even voor half vier uit op het dak van het pand. Volgens de eerste berichten zou een ventilator/koelunit in brand hebben gestaan.

GBLV/Gemeentebelangen heeft Bianca Bremer uit Voorschoten voorgedragen aan de gemeenteraad om Frank Rozenberg als GBLV-wethouder op te volgen. Ed Klaarhamer, voorzitter GBLV/Gemeentebelangen is bijzonder blij met Bianca Bremer als beoogd nieuwe GBLV-wethouder: ”Bianca is op dit moment wethouder in de gemeente Voorschoten voor de lokale partij ONS Voorschoten, die door haar is opgericht. Als ik kijk naar hoe zij in Voorschoten heeft geopereerd, dan past dat prima in het beleid waar GBLV in de afgelopen drie jaar ook aan heeft gewerkt: toegankelijk, doortastend en benaderbaar.”

"Voortaan zal ik altijd in deze tuin de muziek horen." Zingende vogeltjes, roze bloemen, mostapijten, karakteristieke rode bruggetjes en kabbelende beekjes. De Japanse Tuin op landgoed Clingendael is een oase van kleur, rust en balans. Een bezoek aan de tuin zorgt voor een haast onwerkelijke ervaring. Op 26, 27 en 28 mei 2017 vervoert deze ervaring je dieper een droomwereld in.

De stadscoalitie Leidschendam-Voorburg organiseert op zaterdag 20 en zondag 23 mei een Pop-up-Bazar in het leegstaande pand van Damplein 8.
De Pop-Up-Bazar heeft als doel om gevestigde burgers en nieuwe burgers bij elkaar te brengen. Hiertoe zijn er diverse culturele en culinaire activiteiten georganiseerd. De bazar is voor iedereen toegankelijk op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur ’s-middags tot  21.00 uur ’s-avonds.
Op Midvliet TV is deze week een drieluik te zien onder de titel "De waarheid achter de Warenar". Het drieluik gaat over de onzekere toekomst van Theater de Warenar in Wassenaar. Er zijn interviews opgenomen door Ellen Klaver met verantwoordelijk wethouder Freddy Blommers en  bestuursleden van het platform Vrienden van Wassenaar, die acties ondernemen voor behoud van het theater.

Bij een aanrijding tussen een bestelbus en een fietser op de Oostvlietweg in Leidschendam is dinsdagmiddag de fietser gewond geraakt. Naast de politie en een ambulance kwam ook het Mobiel Medisch Team (MMT) uit Amsterdam met de traumahelikopter ter plaatse.

Als eerste Nederlander ooit zeilde Pieter Heerema (65) uit Wassenaar solo de wereld rond.

Van 15 mei tot 15 juni kunt u uw mooiste foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap.

Wilt u meedoen, ga dan naar www.bijenlandschap.nl Hier kunt u zelf uw digitale foto uploaden of uw stem uitbrengen.

Aanstaande vrijdag, 19 mei, trapt om 12 uur Voetbal Verbindt af op de velden van Forum Sport in Voorburg. Jaarlijks strijden mensen met en zonder psychiatrische achtergrond met elkaar voor de beker en vooral voor de eer. Zorgvragers en zorgverleners, voetballers en bankzitters spelen samen. Respect voor elkaar en plezier in het spel voeren de boventoon. Energiek, vol vertrouwen en buitengewoon gaan we het veld op. Samen voetballen, samen verbinden en samen scoren!

In de gemeenteraden van Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude is geen draagvlak voor een extra bestuurslaag. De regioraad kwam voort uit het project Toekomstvisie Leidse regio 2027. Nu wordt er gekeken naar een alternatief.