Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit de Regio

Medewerkers van de Haagse Wijk- en Woonzorg (HWWzorg) komen wederom in actie tegen het beleid van hun Raad van Bestuur. FNV-bestuurder John van Mullem vindt het onbegrijpelijk dat 110 zorgmedewerkers hun baan dreigen te verliezen: ‘Enerzijds wil HWW van ruim honderd medewerkers afscheid nemen, terwijl ze anderzijds stapels zzp’ers en uitzendkrachten inhuren om de roosters te vullen. Dit is totaal respectloos. Sommige medewerkers werken al 20 tot 30 jaar in de zorg en HWW laat ze nu vallen als een baksteen.’

De medewerkers hebben de afgelopen maanden meerdere malen op ludieke wijze actiegevoerd, met lulkoekjes en baggâhboeken. Afgelopen maandag hebben vijftien medewerkers zelfs het werk neergelegd en nóg neemt de Raad hen niet serieus. Daarom delen ze aanstaande maandag aan iedereen die het hoofdkantoor binnengaat bakstenen uit onder de noemer ‘Laat ons niet vallen!’. De medewerkers eisen echte banen, goede roosters en kwalitatief goede zorg voor hun cliënten.

Datum: maandag 14 augustus.
Tijd: 08.00 – 10.00 uur.
Waar: Binckhorstlaan 303, Den Haag.
Wat: medewerkers delen ‘bakstenen’ uit.

 

Niet ‘leerbaar’
Thuiszorgmedewerker Anita van de Berg is een van de zorgmedewerkers die in onzekerheid zit: ‘HWWzorg wil mensen bijscholen, maar heeft tegen mij en een aantal collega’s gezegd dat we niet leerbaar zijn. Het hebben van een papiertje is voor HWWzorg blijkbaar belangrijker dan 20 jaar praktijkervaring. We zouden een cursus moeten gaan volgen voor handelingen die we al jaren doen. Ik snap het echt niet. Ik werk ruim 20 jaar in de zorg en nu is er geen werk meer voor mij?”

Zes eisen
De medewerkers van HWWzorg hebben zes eisen neergelegd bij hun werkgever. Eisen die de kwaliteit van zorg in Den Haag op peil houden.

Deze zes eisen zijn:
- geen gedwongen ontslagen;
- vaste gezichten bij de cliënten;
- dwing zieke medewerkers niet te werken;
- gezonde roosters, die op tijd bekend zijn;
- heldere interne communicatie;
- minder werkdruk en meer tijd voor cliënten.

Over de eisen zegt Van Mullem: ‘De menselijkheid in de zorg is ver te zoeken. Er dreigt ontslag voor zorgmedewerkers, terwijl zzp’ers hun werk overnemen. Mensen worden als niet leerbaar bestempeld. Zelfs de medewerkers die hun baan houden worden zo kriskras door de stad ingeroosterd, dat zij zich voelen als een uitzendkracht binnen de eigen organisatie. Dit zorgt alleen maar voor onrust bij de zorgbehoevende mensen die juist zo’n behoefte hebben aan een vertrouwd gezicht. Hier moet een einde aan komen, de zorg moet gered worden.’