Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit de Regio
Twaalf oorlogsgetuigen uit alle provincies gingen afgelopen maandag in Madurodam met basisschoolleerlingen in gesprek over de Tweede Wereldoorlog. In totaal bezochten zo’n tweehonderd basisschoolleerlingen van diverse culturele achtergronden uit Den Haag en omgeving maandag de miniatuurstad.

Deze Verhalendag was het startsein voor diverse projecten voor kinderen in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam.

Herinnering overbrengen
De vertellers wilden zo op een toegankelijke manier de weerslag van oorlog en rassenhaat overbrengen aan toekomstige generaties. Door hun persoonlijke verhaal uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen, hopen zij dat ook kinderen het belang van vrede, vrijheid en tolerantie beter zullen begrijpen. 

De meeste getuigen waren zelf nog kind tijdens de oorlog, of zijn even na de oorlog geboren. De een moest op jonge leeftijd vluchten voor het bombardement op Arnhem, de ander werd door hun ouders op een onderduikadres geplaatst om aan de Jodenvervolging te ontkomen. 
Pauline wordt vlak na de oorlog geboren en ontdekt pas jaren later dat haar vader samen met studievriend Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) een actieve rol speelde in het Leids studentenverzet. Ondanks een gevangenschap overleeft hij de oorlog net. Rob is 6 jaar als zijn vader, die een verzetskrant maakt, wordt gearresteerd en als represaille met 28 andere verzetsmensen wordt gefusilleerd in Amsterdam...
Joodse onderduidkers
Het merendeel van de vertellers moest echter ondergronds vanwege hun Joodse afkomst. Zij hebben als kind de oorlog overleefd dankzij de vele onderduikadressen waar zij terecht konden. Na de oorlog vernamen zij echter bijna allemaal dat hun familie was omgebracht door de nazi's.

In Madurodam vertelden zij hun persoonlijke verhaal, bij iconische plekken die symbool staan voor de provincie waar zij vandaan komen, zoals de stations van Utrecht en Groningen, het stadhuis van Kampen en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Bonnenboekje
In twee keer drie kwartier deden de vertellers aan de hand van persoonlijk object uit de Tweede Wereldoorlog hun verhaal uit de doeken aan een groep kinderen. Denk aan een bonnenboekje of de krant van de dag voor het uitbreken van de oorlog, waarin de boodschap gedrukt stond dat er niets zou gebeuren.

Na hun verhaal kregen de kinderen alle ruimte om te reageren, vragen te stellen en met de verzetshelden in gesprek te gaan. TV-West maakte een korte reportage.