Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
De VVD Leidschendam-Voorburg is helemaal klaar met de uitvoering van het nieuwe afvalbeleid. Inwoners werden verrast door het tweewekelijks ophalen van afval terwijl nog niet alle faciliteiten op orde waren. Ondergrondse containers zijn onvoldoende per wijk neergezet. Veel mensen die in een bovenwoning wonen, maken gedeeld gebruik van een grijze kliko. Die staat na twee weken overvol met zakken ernaast.

Niet zo vreemd vindt raadslid Louise Kortman dat de ratten hierop af komen. Kortman: “In de meeste wijken is door een hoeveelheid van ondergrondse bekabeling en buizen zelfs helemaal geen plaats voor ondergrondse containers!”. De VVD heeft vanaf aanvang als enige partij tegen dit afvalbeleid gestemd. Niet omdat de VVD tegen afval scheiden is integendeel, de VVD vindt echter dat afval geen probleem moet zijn van de inwoners. De VVD is een voorstander van na scheiden, dat is een meer innovatief concept wat leidt tot een hoger scheidingspercentage, een betere service en een schone straat. Kortman vervolgt: “Het is ongelooflijk, op sommige plekken in Leidschendam-Voorburg is er nu zelfs sprake van rattenoverlast!”

Stadsbeheer schrijft zelfs aan de inwoners dat ze er uiteraard alles aan doen wat ze kunnen om dit te bestrijden, maar dat ze daar de hulp van inwoners bij nodig hebben. Stadsbeheer adviseert de inwoners om geen losse zakken naast de ondergrondse containers te zetten. Kortman vervolgt: “Ik roep het college op zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de gemaakte keuze van dit afvalbeleid. Ratten zijn niet alleen een plaag omdat ze de omgeving vervuilen en schade veroorzaken, maar ook ziektes kunnen overbrengen. Bij dit nieuwe afvalbeleid zijn faciliteiten toegezegd en niet geleverd. Waar zijn alle toegezegde containers die op maximaal 250 meter van de woning horen te staan? Nergens! Maar je mag de zak er niet naast zetten, waar dan wel? Dat vertelt het nieuwe beleid niet! Misschien moet de wethouder als rattenvanger van Leidschendam-Voorburg intensiever in gesprek met Avaleer om dit beter op te lossen.”
De gemeente deelt mede het heel vervelend te vinden dat sommige containers soms over lopen, ze zijn met Avalex bezig om gezamenlijk dit beter te doen.

De gemeente adviseert mensen die een volle bak constateren naar Avalex te bellen i.p.v. mailen omdat er minstens een dag tussen het lezen van de mail en beantwoorden zit.
Kortman:” Handhaving controleert in het geval van zakken naast de container of de bakken inderdaad vol of stuk zijn. Is dat niet het geval kunnen ze optreden en een boete uitschrijven. Als dat wel het geval is, melden zij het bij Avalex die dan doorgaans  de situatie op moet lossen. De ervaring leert dat dit nog niet soepel loopt.”

De gemeente geeft aan dat inmiddels bij veel bakken de frequentie van legen is verhoogd en men hoopt dat het nu beter gaat. Kortman besluit: ”Helaas ontvangt de VVD nog veel meldingen van inwoners dat hun container of kliko niet is geleegd. Doordat mensen dan alsnog met een volle container zitten worden er zakken naast geplaatst. Dat is niet omdat inwoners het afval niet zorgvuldig wegbrengen maar omdat het beleid niet werkt!” Overlast? Mail de VVD Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Heb je ratten gesignaleerd in de openbare ruimte? Meld het dan via de website: www.lv.nl/ongedierte. Bellen naar 14070 kan ook.