Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
In het atrium van Gymnasium Novum, Aart van der Leeuwkade 1 in Voorburg is op vrijdag 16 maart het jongerendebat, vijf dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Burgemeester Klaas Tigelaar is de debatleider tijdens dit debat.
Het debat staat geheel in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Een jury bepaalt welke debaters en welke argumenten het meest overtuigend zijn.

De jury bestaat uit een aantal bekende politici. De jury wordt gevormd door de oud-wethouders Tilly Zwartepoorte, Eppe Beimers en Tjitske Deinum, een theatermaakster.

Jonge kandidaat-raadsleden van de politieke partijen
Jonge kandidaat-raadsleden strijden zowel tegen als met de leerlingen van het Gymnasium Novum en het Dalton over stellingen die in deze gemeenteraadsverkiezingen aan de orde komen.

Lagerhuis-stijl
Er wordt in de zogenaamde Lagerhuis-stijl gedebatteerd. In deze vorm bestrijden twee teams (7 tot 10 debaters) 10 minuten lang elkaars (van te voren toegewezen) standpunt. Uiteraard geeft geen van de teams zich gewonnen maar beslist een jury uiteindelijk welk team overtuigender was. Debaters gaan staan als zij willen spreken, de debatleider honoreert die aanvraag wel of niet en houdt de gang van zaken tijdens het debat in de gaten.

4 debatrondes
In de eerste twee debatrondes debatteren de leerlingen tegen elkaar. In de derde en vierde ronde nemen de leerlingen van het Dalton, het Novum en de kandidaat-raadsleden het tegen elkaar op, waarbij de kandidaat-raadsleden het eigen partijstandpunt mogen verdedigen.

De beste debater
De jury bepaalt twee winnaars: het sterkste team van de leerlingen en de beste debater. Een unieke kans voor de jongeren om hun debatkwaliteiten aan een groot publiek te laten zien.

Politieke markt
In de pauze rond 20.55 uur is er een politieke markt. Daar doen alle politieke partijen in Leidschendam-Voorburg aan mee. Op deze markt kunt u praten met kandidaat-raadsleden en informatie krijgen over de partijen.

Stemwijzer
Weet u nog niet op wie u gaat stemmen op 21 maart? Vul dan tijdens de politieke markt de stemwijzer in. Zo kunt u kijken welke partij past bij wat u belangrijk vindt.