Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
“Iedereen die ging trouwen, moest zelf ontslag nemen. Dus dat deed ik. Maar ik verdiende meer dan hij” lacht Riek Hodes uit Voorburg, wijzend naar haar man. In Nederland is nog steeds een aanzienlijk deel van de vrouwen financieel afhankelijk van een partner, ondanks dat meer vrouwen hoger opgeleid zijn dan mannen. Alle emancipatie ten spijt: vrouwen blijven financieel achter.

Nog steeds is het zo dat als er kinderen komen, het vaker de vrouw is die minder gaat werken dan de man. Dat is nu zo, en dat was vroeger, na de Tweede Wereldoorlog, niet anders. De man bracht het geld binnen, de vrouw beheerde de huishoudpot en zorgde voor de kinderen. Alleen bij grote uitgaven kwam en komt manlief om de hoek kijken. Wie is er dan uiteindelijk de baas over het kasboekje?

Inmiddels hebben veel vrouwen de weg naar de arbeidsmarkt gevonden, zij het soms parttime waardoor ze financieel niet altijd in staat zijn zichzelf te onderhouden als dat nodig is. De verdeling van zorg en arbeid is een keuze van ieder stel zelf en zolang de relatie standhoudt is daar niets mis mee. Maar wat als het niet goed geregeld is en je er alleen voor komt te staan? In aflevering 4 van Kasboekje van Nederland vertelt Cherie Cohen hoe zij na haar scheiding het heft in eigen handen nam en nooit meer van iemand financieel afhankelijk wil zijn. Ook zien we hoe de dames beleggingsclub De Geinige Gulden opereert en hoe Myrthe Sajet een financiële training volgde om financieel zelfstandig te worden.

Kasboekje van Nederland wordt uitgezonden op woensdagen van 28 maart t/m 2 mei en gepresenteerd door Eric Smit. De zesdelige TV serie is een samenwerking met de Universiteit Utrecht, die momenteel onderzoek doet naar de financiële geschiedenis van Nederlanders. Het publiek wordt gevraagd om kasboekjes en bedrijfsboeken voor onderzoek uit te lenen. De bevindingen van de onderzoekers worden de komende jaren o.a. via de site kasboekjevannederland.nl gepresenteerd.

Kasboekje van Nederland:
Afl 4: Wie beheert de pot.
Uitzending:    woensdag 18 april om 20:45 uur bij de NTR op NPO2.
Website:         kasboekjevannederland.nl.