Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Op 26 april bestond Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. 60 jaar. Hoewel zij daarmee niet de oudste Soroptimistclub is in Nederland, de Haagsche Soroptimistclub was al in 1928 opgericht, vonden de leden dit toch reden voor een feestje. Bij het doorspitten van het oude papieren archief voor het maken van een lustrumboekje kwam naar voren dat de Voorburgse beeldhouwster Marian Catharina Gobius, toen zelf lid van club ’s-Gravenhage, de peetmoeder was van de Voorburgs-Rijswijkse club.

Feestje
Na dit leuke feit ontdekt te hebben, de meeste leden van nu zijn te jong om de oprichting te hebben meegemaakt als clublid, besloot Irena Veringa, een van de leden, contact op te nemen met museum Swaensteyn in Voorburg. Daar wordt tenslotte aandacht besteed aan het werk van Gobius in haar atelier. Al bij het eerste contact werd men enthousiast bij de gedachte wat meer informatie over het leven van de in heel Nederland bekende beeldhouwster te geven. Besloten werd dat de club een banner zou ontwerpen met informatie over het Soroptimisme in het algemeen en de club Voorburg-Rijswijk e.o. in het bijzonder.

Deze banner, die een maand in het museum mag blijven staan, werd op zaterdag 9 juni in het museum aan de Herenstraat in Voorburg door wethouder Astrid van Eekelen onthuld. Daarnaast heeft het museum deze gelegenheid aangegrepen om aan de tekst bij het borstbeeld van Gobius toe te voegen dat zij Soroptimist was. Een mooi cadeau, waarmee het Soroptimisme meer verankerd raakt in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Positieverbetering vrouwen
Deze serviceorganisatie van vakvrouwen voor vrouwen is in de regio bekend door de jaarlijkse bridgedrive in maart in Bridgehome Leidschenhage, de verkopen op Koningsdag in het Oranjekwartier in Rijswijk, daarnaast het reguliere vriendinnendiner en iets minder bekend de verkoop van chocoladeletters. Naast gezelligheid ondersteunen de leden projecten in de regio en wereldwijd, voor de positieverbetering van vrouwen en kinderen. Zo zijn zij mentor geweest voor hoogopgeleide migrantenvrouwen, hebben zij met andere Soroptimistclubs in Nederland veel geld samengebracht voor klaslokalen voor Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije, maar ook dichterbij, o.a. pakketten gefinancierd voor jonge moeders die aanklopten bij Slimme Boefjes.