Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
De Voorburgse ooievaars bij Molen de Vlieger hebben afgelopen zaterdag een ringetje om de poot gekregen. Vrijwillgers van de Haagse Vogelbescherming hebben de jonge vogels gemeten, gewogen en geringd. De onderzoekers zullen de vogels de komende jaren volgen om erachter te komen of ooievaars nesten bouwen op soortgelijke plekken als waar ze zelf uit het ei kropen.


Hoogwerker
Langs het pad tussen Molen de Vlieger en Stadskinderboerderij Essesteijn staat een groepje mensen. Ze kijken naar een hoogwerker, waarvan de lange arm op weg is naar boven. Bestemming is het ooievaarsnest met het doel de kuikens te ringen voor onderzoek.

Zodra de bak van de hoogwerker het nest bereikt, kiezen de oudervogels het luchtruim. De jongen blijven stil in het nest liggen: ze houden zich voor dood. Dit is de natuurlijke verdediging die de kuikens toepassen bij onraad. Dit doen zij ook als er bijvoorbeeld roofvogels of vreemde ooievaars overvliegen.

Meten is weten
De onderzoekers van de Haagse Vogelbescherming maken gebruik van dit gedrag en ze halen de kuikens tijdelijk uit het nest. Op de grond worden ze gemeten en gewogen om hun conditie te bepalen. Ze krijgen een kunststof ring om de poot waarop een nummer staat dat met een verrekijker is af te lezen. Iedereen die de vogels na het uitvliegen ergens ziet, kan dit melden via www.vogeltrekstation.nl. Alle waarnemingen worden bijgehouden en zo is te volgen hoe het de ooievaars vergaat.

Zwerver

Sinds 2012 worden de jonge ooievaars op het nest geringd. Terugmeldingen tonen aan dat de jongen na het uitvliegen grote afstanden kunnen afleggen, maar veel hindernissen moeten overwinnen. Grote gevaren zijn het drukke verkeer, spiegelende ruiten van hoge gebouwen, bovengrondse elektriciteitsdraden en hoogspanningsmasten.

Eigen nest
Na twee jaar zijn jonge ooievaars zelf volwassen. Zodra ze een partner hebben gevonden, bouwen ze een eigen nest op een zelf uitgekozen plek. De onderzoekers zijn benieuwd of de jongen die zijn geboren op een schoorsteen, zo'n zelfde plek voor hun eigen nageslacht uitzoeken. Of kiezen ze voor een hoge boom of nestpaal?

Verbinden
De ooievaar blijkt ook mensen met elkaar te verbinden. Zo stelde Van der Spek Hoveniers een hoogwerker beschikbaar, toen bleek dat het nest met een ladder niet meer bereikbaar was. Verder heeft Omroep Midvliet een reportage gemaakt, die terug is te zien is op Youtube. Het is allemaal vrijwilligerswerk, dus de vogelbescherming is erg dankbaar voor de hulp die zij krijgt om de Voorburgse ooievaars op de voet te kunnen volgen.


2018 FOTO2 ooievaarsringen Voorburg www.haagsevogels.nl


Foto's: www.haagsevogels.nl

2018 FOTO1 ooievaarsringen Voorburg www.haagsevogels.nl

2018 FOTO4 ooievaarsringen Voorburg www.haagsevogels.nl