Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit Wassenaar
Op 12 en 19 november wordt in Wassenaar middels een tableau vivant van een Rode Kruis Paardenambulance, muziek,  paardenras uit die tijd, een deskundige lezing en opgestelde tinnen troepen aandacht besteed aan een van de eerste interventies van het Rode Kruis tijdens de Frans-Pruisische Oorlog. Henri Dunant richtte in 1864 het Rode Kruis op. In 1867 werd het Nederlandse Rode Kruis opgericht.

Kort na de oprichting van het Rode Kruis ontstond een zeer belangwekkend Europese conflict. Aandacht wordt besteed aan het Rode Kruis, en  inzicht gegeven in deze Frans-Pruisische Oorlog die Europa tot op de dag van vandaag zo heeft gevormd. De hieruit voortvloeiende Eerste en Tweede Wereldoorlog, paardenkracht, militaire muziek en signalen, en gevechtsuniformen  komen aan de orde. GreenWoods ‘Frans-Duitse Oorlog 1870/71, het Rode Kruis en de nasleep in de 20e en 21e eeuw’ vindt plaats op zondag 12 november en zondag 19 november.

Eerste sessie: 14:30 uur. Vertrek parking Lentevreugd  Stoeterij In 't Groene Hout/GreenWoods
Tweede sessie: 16:30 uur. Vertrek parking Lentevreugd  Stoeterij In 't Groene Hout/GreenWoods 
 
Het programma duurt ongeveer twee uur.

Parking: Entree Lentevreugd, Katwijkseweg Wassenaar (naast de rotonde tegenover het golfterrein, naast bloembollenbedrijf Overdevest)
Navigatieadres: Katwijkseweg 19A, 2242 PB Wassenaar

Dit stuk zinderende Europese geschiedenis, oorzaken, aanleiding, verloop en gevolgen van de oorlog beleeft U intens mee. Gewonde Franse en Pruissische soldaten in een Rode Kruis ambulance als een tableau vivant. U rijdt in stijlgetrouwe rijtuigen naar het Paleisorgel, waar muziek uit die tijd wordt gespeeld en toegelicht. U luistert naar de Franse Hymne de L'Infanterie de Marine, het Duitse Ich hatt'einen Kameraden en de Red Cross Theme Song, humanity overcomes. In de Jachtzaal houdt Mr Georges Biever een deskundige uiteenzetting over oorzaken, aanleiding, verloop en gevolgen van deze oorlog en de rol van het Rode Kruis. De Frans-Pruisische Oorlog werd nog gevochten in sierlijke kleurrijke uniformen.

Daarna raakte pas de camouflagekleding in zwang.  Mr Biever zal zijn uitgebreide tinnen legers tentoonstellen en toelichting verstrekken over de rol van paarden in deze episode. De zware trekpaarden speelden een belangrijke rol om de moderne  zwaardere wapens te trekken, voor de aan- en afvoer van soldaten en materiaal maar zeker ook als trekkracht voor de ambulances van het Rode Kruis. De trekpaarden door al de partijen gebruikt waren gerelateerd aan of van het Ardenner paardenras. Met deze paarden wordt u opgehaald, zodat u vanaf het begin terug gaat in de tijd zonder auto's, met concurrerende grootmachten als Frankrijk en Pruisen en het ontstaan van de Duitsland als eenheidsstaat. 

Het internationale humanitaire oorlogsrecht ontstond, teneinde de schadelijke gevolgen van gewapende conflicten te beperken. Mensen die niet langer deelnemen aan de strijd werden beschermd. Zij mochten niet aangevallen en goed behandeld  worden. Rode Kruis medewerkers moesten de gewonden kunnen verzorgen.  Na afloop gaat naast een drankje de collectebus voor het Rode Kruis rond.  Informatie: http://www.gippp.nl/europa1870 Tickets: https://www.green-woods.net/webshop/