Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit Wassenaar
De bibliotheken in Voorschoten en Wassenaar zijn een proef gestart met een Wecycle-inleverbak voor lampen en oude apparaten. De proef duurt een jaar.

Bezoekers kunnen hier voortaan afgedankte kleine elektrische apparaten en spaar- en ledlampen inleveren. Deze worden gerecycled via Wecycle, die vanuit een maatschappelijke sponsoring de bibliotheken financieel ondersteunt.

Primeur
Voorschoten en Wassenaar zijn de eerste bibliotheken die deze service bieden. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

De proef met de inleverbakken gaat in elk geval een jaar duren. “De bibliotheek is een laagdrempelige organisatie voor alle inwoners. Onze inwoners weten de bibliotheek te vinden voor onze boeken, activiteiten en films.

Nu zijn we ook dé plek om onze maatschappelijke functie nog meer eer aan te doen en bij te dragen aan een beter milieu”, zegt Mariska Koning, directeur van de bibliotheken in Voorschoten en Wassenaar.

Dichtbij
Wecycle vindt het belangrijk dat mensen dichtbij en verantwoord hun kleine apparaten en lampen kwijt kunnen. “Bibliotheken hebben een publieke en sociale functie, iedereen komt er”, zegt Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle.

“In navolging van onze succesvolle samenwerking met de kinderboerderijen in Nederland kijken we naar meer openbaar toegankelijke inleverpunten, zoals bibliotheken. Die van Voorschoten en Wassenaar zijn de proeflocaties. Hiermee maken we het inleveren van klein e-waste weer makkelijker.”

Sponsorbijdrage
Als dank voor de inzet ontvangen de bibliotheken van Wecycle jaarlijks elk een sponsorbijdrage van €250,-. Dit bedrag kan de bibliotheek naar eigen inzicht besteden. Alle ingeleverde apparaten en lampen laat Wecycle recyclen tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Wecycle bibliotheek Wassenaar 2