Login
Register

Home

Actueel

Radio

Televisie

Uitzending gemist

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit Wassenaar
Het Rijksvastgoedbedrijf gaat de voormalige bunker van Arthur Seyss-Inquart op landgoed Clingendael in Wassenaar verkopen. Dat meldt dagblad Trouw.

Seyss-Inquart was Rijkscommissaris en daarmee hoogste chef van het nazi-regime in Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. In 1942 werd een enorme bunker gebouwd waar hij en zijn staf konden schuilen bij een invasie. Later werd deze door het Nederlandse leger gebruikt als oefenterrein.

Historische betekenis
Het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan Trouw te kennen dat verkoop noodzakelijk is voor het behoud van de bunker. Een nieuwe eigenaar zal het vastgoedobject namelijk ook moeten onderhouden. In de voorwaarden zal rekening worden gehouden met de historische betekenis van het object.

Diverse historici die zich echter bezighouden met de Tweede Wereldoorlog zijn op dat laatste echter niet gerust. Zo trekken Ronald Klomp en Jeroen van Zijderveld van Stichting WO2 Sporen een parallel met 'De Muur van Mussert'. Die was bijna gesloopt nadat deze in privéhanden kwam. 

Andere bestemming
Peter Kosters van Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen waarschuwt dat de status van Rijksmonument nog lang geen garantie biedt voor het behoudt van historische authenticiteit. "Dat het een Rijksmonument is betekent dat het van buiten wel behouden blijft, maar van binnen toch vaak geheel veranderd kan worden," zo wordt hij geciteerd in Trouw. Stichting Atlantikwall zou de bunker graag zelf aanschaffen en er een historisch museum van maken, zegt hij. Maar hij vreest dat het object wordt weggesnaaid door een vastgoedontwikkelaar die er een andere bestemming aan geeft. 

Een andere bunker werd recent omgevormd tot centrum voor dataopslag.

Erfgoedhuis Zuid-Holland maakte in 2016 een filmpje over de bunker van Seyss-Inquart.