Op woensdag 23 september worden er in het park bij Raadhuis De Paauw in Wassenaar drie vrijheidsbomen geplant.

Dit om te herdenken dat het dit jaar 75 jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en dat de Republiek Indonesië uitgeroepen werd. Eén boom voor Nederland, één voor Indonesië en één voor de Verenigde Naties, die een bemiddelende rol speelde bij het aanvaarden van de soevereiniteit van Indonesië. Bij de bomen, van het soort Anna Paulowna, wordt een plaquette onthuld door de initiatiefneemster, mevrouw Joty ter Kulve-van Os en burgemeester Leendert de Lange. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met The Borneo Initiative, de Indonesia Nederland Society en de gemeente Wassenaar en met medewerking van de Indonesische ambassade, de Indonesische School en de Herenwegschool.

Met de overgave van Japan op 15 augustus 1945, eindigde 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog. In Nederland is 2020 het jaar waarin we het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken en vieren dat wij al 75 jaar in vrijheid kunnen leven. Eveneens is het 75 jaar geleden dat Indonesië onafhankelijk werd van Nederland. In dit kader nam de Wassenaarse Joty ter Kulve-van Os het initiatief om deze gebeurtenissen te herdenken met het planten van drie vrijheidsbomen, “die ons de weg wijzen naar de toekomst”.

Joty is als kind opgegroeid in voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Zij heeft daar de Japanse bezetting meegemaakt en later ook de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Met vele lotgenoten moest zij aanvaarden dat Nederlands-Indië ophield te bestaan. Met pijn in het hart heeft zij haar moederland verlaten. In Nederland heeft zij een bestaan opgebouwd samen met haar man en kinderen. Zij houdt van de Nederlandse samenleving. Toen zij de Indonesiërs beter leerde kennen, kwam ook haar liefde voor Indonesië terug. Voor Joty kreeg het motto ‘Eenheid in verscheidenheid’ steeds meer waarde en betekenis.

De herdenking van 75 Jaar Vrijheid heeft voor Nederlanders en Indonesiërs een verschillende inhoud en andere ervaringen, maar daarachter schuilen waarden en idealen die we delen. In de afgelopen 75 jaar hebben Nederland en Indonesië goede betrekkingen met elkaar opgebouwd en er zijn veel terreinen waarop de landen samenwerken. Eén daarvan is het terrein van duurzaam bosbeheer en de herbebossing van Kalimantan, het gebied op het Indonesische eiland Borneo.

Burgemeester De Lange: “Wij zijn verheugd dat de drie vrijheidsbomen op Landgoed De Paauw in Wassenaar geplant worden, omdat de gemeente deze band deelt met Indonesië. Zowel de residentie van de ambassadeur als de Indonesische school zijn hier gevestigd.“