Leendert de Lange kleinBurgemeester Leendert de Lange is niet bang dat dispensatie op de coronaregels voor theaters tot uitbraken zullen leiden.

Dat gaf de Wassenaarse burgemeester woensdagavond te kennen in het radioprogramma Midvliet Actueel (Omroep Midvliet).

Gedegen veiligheidsprotocol
Volgens De Lange is er in de veiligheidsregio Haaglanden scherp naar gekeken. Hij benadrukt dat theaters en andere culturele instellingen niet zomaar dispensatie krijgen op de regel dat er slechts dertig bezoekers tegelijkertijd in een publieke ruimte mag verkeren. Theaters moeten met een gedegen plan komen, waarin men duidelijk maakt hoe men de veiligheid gaat waarborgen.

Ook de Warenar kwam met zo'n plan. "Een echt coronaplan om ervoor te zorgen er dat op alle plekken voldoende afstand is," zegt De Lange met lof. Dat er in het Wassenaarse theater voldoende afstand kan worden gehouden, daar heeft hij geen twijfel over. "Als je kijkt naar die zaal: daar kunnen normaal zo'n dik tweehonderd mensen in. Nou, dat aantal zal nu nooit hoger zijn dan zeventig, dus het aantal mensen is echt teruggeschroefd."

De Lange zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de Warenar de handhaving van de veiligheid waar gaat maken. "Ze voelen zich daar ook heel verantwoordelijk voor om dat te doen." Mensen hoeven wat hem betreft dus niet wakker te liggen over bijeenkomsten in de Warenar. "Daar is echt wel heel goed naar gekeken om iets meer mensen dan die dertig te mogen toestaan. Maar dat is wel echt getoetst aan de hand van de plannen die er liggen, dus daar zijn we zeker niet zomaar over een nacht ijs gegaan."

En kerken dan?
Wat kerken betreft is de burgemeester minder ruimhartig. Minister Grapperhaus besloot afgelopen maandag het maximale aantal bezoekers in kerken gelijk te stellen aan overige publieke bijeenkomsten: maximaal dertig man. Dit nadat er gedurende het weekend grote commotie was ontstaan over kerkdiensten in Staphorst die bezocht werden door zeshonderd mensen tegelijkertijd.

Voor kerken die goed vergelijkbare coronaprotocollen hanteren als De Warenar, is dat soms een wrange bekomst. Zo liet predikant Els van der Wolf van de Koninkerk in Voorburg in dezelfde uitzending weten dat men daar best teleurgesteld was over het besluit om ook kerkelijke bijeenkomsten te beperken tot dertig bezoekers. Vooral omdat zij een ruime zaal hebben, 

"We hebben in de Koningkerk in Voorburg een vrij ruim kerkgebouw, en we hadden echt het idee dat we heel verstandig bezig waren met onze zeventig kerkgangers op anderhalve meter afstand, zónder te zingen, en heel veilig een korte dienst, voldoende ventilatie, nou noem maar op. En dan is het toch wel wrang als het er nu nog maar dertig mogen zijn, want dat betekent dat je nog maar een keer in de maand aan de beurt bent om naar de kerk te gaan," aldus De Wolff in Midvliet Actueel.

Gezond verstand gebruiken
De Lange heeft weinig op met dat soort vergelijkingen. Volgens hem heeft het geen zin om te mauwen over wat een andere instelling wel mag. "Met dit soort vergelijkingen gaan we corona niet oplossen. Dus ik ben er geen voorstander van om allerlei tegenstellingen te creëren." Volgens hem zou men zich primair moeten laten leiden door de vraag: 'Hoe zetten we nou het gezonde verstand voorop?'

De Lange: "Ik ben van de oplossing: laten we ons nou aan de regels houden, laten we het nou gewoon doen, en op die manier zorgen dat we dat we corona aanpakken."

Creatieve alternatieven ontwikkelen
De burgervader is wat dat aangaat vol lof over de benadering die de kerken in Wassenaar hebben gekozen. Hij is blij dat de kerken het aantal bezoekers op eigen initiatief al beperkt houden tot dertig, en dat men alternatieven ontwikkelt, zoals online kerkdiensten. "Die worden soms zelfs nog drukker bezocht dan in de periode vóór corona. Dus ik zou zeggen: wees nou wat creatief in deze tijd, om mensen ook op andere manieren te bereiken."