Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit de Regio
Van vrijdagmiddag 15 tot en met zondag 17 februari is het Plakkaat van Verlatinghe te zien in Museum Prinsenhof Delft. Het bijzondere document krijgt een prominente plek in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! Voor het publiek wordt er dit weekend een speciaal programma georganiseerd. De bruikleen is uniek: het Plakkaat van Verlatinghe is normaal gesproken permanent te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.

Onafhankelijkheidsverklaring
Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. In de Tachtigjarige Oorlog komen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse vorst. In het document wordt de Spaanse koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden.

Willem van Oranje is hier! Nog te zien t/m 3 maart
In 1572 vertrekt Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft en hoopt zo uit handen te blijven van de Spaanse overheerser. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Sint Agathaklooster, dat vanaf dan bekend komt te staan als ‘het Prinsenhof’. Het Prinsenhof is een belangrijke plek voor Willem. Twee van zijn kinderen worden hier geboren en hij woont kerkdiensten bij in de Waalse kerk. Maar op deze plek leidt hij ook de Opstand, strijdt hij voor geloofs- en gewetensvrijheid en schrijft hij zijn beroemde verweerschrift, de Apologie. Tot 10 juli 1584, wanneer hij wordt vermoord door Balthasar Gerards. De kogelgaten zijn nog altijd de stille getuigen van deze politieke moord. In Museum Prinsenhof Delft stap je in de voetsporen van één van de hoofdrolspelers van de Nederlandse geschiedenis.

Topstukken in perspectief
Vanaf 22 maart 2019 is in het Nationaal Archief de tentoonstelling Topstukken in perspectief – van Plakkaat van Verlatinghe tot Abdicatie te zien. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de verkiezing van het Plakkaat van Verlatinghe tot het Pronkstuk van Nederland. Ook worden onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix getoond. Voor deze tentoonstelling selecteerde het Nationaal Archief vijftien documenten die sinds jaar en dag als topstuk worden beschouwd. Maar wat maakt deze documenten zo bijzonder? Zijn het wel topstukken voor iedereen? En wat betekenen deze archiefstukken voor de samenleving vandaag de dag? Voor deze tentoonstelling zal het Plakkaat een volledige nieuwe vitrine krijgen in het voor iedereen vrij toegankelijke publiekscentrum van het Nationaal Archief. Voorafgaand hieraan is dit bijzondere document een weekend te bekijken in Museum Prinsenhof Delft.

Feestelijk programma
Op vrijdagavond 15 februari organiseren Museum Prinsenhof Delft en het Nationaal Archief een gezamenlijke lezing over de betekenis van het Plakkaat van Verlatinghe in de Van der Mandelezaal van het museum. Het hele weekend staan er medewerkers van het museum en archief op zaal om toelichting te geven bij dit unieke stuk. En op zondag kunnen bezoekers tussen 8 - 12 jaar om 15.00 uur een kindercollege volgen over onze onafhankelijkheidsverklaring. De activiteiten zijn gratis (exclusief entree).

Kijk voor meer informatie op www.prinsenhof-delft.nl

plakkaatvanVerlatinge1
Het Plakkaat van Verlatinge (foto: Jan Zweerts)

willemvanoranjeishier2
Tentoonstelling Willem van Oranje is hier!