Tram 19 Delft LeidschendamDe Haagse Stadspartij keert zich fel tegen de vermindering het aantal ritten op tramlijn 19 tussen Leidschendam en Delft.

De lijn rijdt van de Weigelia in Leidsenhage via Nootdorp en station Ypenburg naar station Delft. Vanaf 1 september rijdt de tram nog slechts driemaal per uur in plaats van viermaal. Eenmaal per twintig minuten dus in plaats van elk kwartier.

Het lijkt een klein verschil, maar volgens de Haagse fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij wordt hiermee het belang van de knooppuntenlijn tussen stad, regio en stations ondermijnd. Hij spreekt van een 'onzalig plan'. 

"Lijn 19 is een echte knooppuntenlijn tussen regio, stad en stations. Zo gebruiken veel reizigers in de spitsuren de overstap van en naar RandstadRail 3 en 4, de lijn E naar Rotterdam, de overstap naar andere tram- en buslijnen, en sluit de frequentie van vier keer per uur nu nog goed aan op het kwartierritme van de treinen," zo citeert Omroep West de voormalig wethouder stadsontwikkeling.

Volgens HTM is vermindering van het aantal ritten noodzakelijk in verband met teruglopende aantal reizigers vanwege alle toestanden rond corona.

Foto: Lijn 19, Gerard Stolk (via Flickr)

kaart tram 19
 In 2020, als een brug in Delft klaar is, wordt de tram als het goed is doorgetrokken naar de TU-wijk.