In Leidschendam-Voorburg en Wassenaar werden afgelopen zaterdag een flink aantal schoonmaakacties gehouden in verband met World Cleanup Day.
 
Wassenaar had vijf schoonmaakacties: vier in het dorp, waarvan één georganiseerd door de lokale D66-afdeling, en één op de Wassenaarse slag, waar werd gejut. In Leidschendam-Voorburg waren er twaalf acties. De groepen bestonden elk uit een handjevol tot wel twee dozijn vrijwilligers, die in anderhalf uur het rondslingerende zwerfafval uit hun omgeving opruimden.

Zo had vrijwilligster Paulien via de website Supporter van Schoon een actie rond het Corbulopark opgezet. Resultaat: 6 vuilniszakken aan troep. "Het waren vooral heel veel peuken, blikjes, flesjes (en stukken glas), plastic zakken, snoepverpakkingen en zelfs papieren zakken van een fastfoodketen met afval," aldus Paulien. Rond de bankjes in het park lag het bezaaid met sigarettenpeuken. "Mensen realiseren zich niet hoe schadelijk deze peuken zijn. De filters zijn van plastic en vergaan niet, er zitten ook metalen in en PAK's (kankerverwekkende stoffen), bestrijdingsmiddelen en zelfs een soort antivriesmiddel."

Ze waren niet de enigen met een flinke buit. De schoonmaakploeg van D66 in Wassenaar haalde volgens eigen zeggen vijf volle zakken binnen. Met om de een of andere reden "weer erg veel autospiegels."

Foto's Corbulopark Voorburg: Ap de Heus.

Screenshot213      Schoonmaakactie Corbulopark VB
Links D66 in Wassenaar; rechts: vader en dochter in het Corbulopark