bijenDe Algemene Waterschapspartij (AWP) heeft in een vergadering van het waterschapsbestuur opnieuw het ‘bijengif’ Imidacloprid aan de orde gesteld.
De AWP is blij met de meerderheid van de tuinders die zich inspannen zodat er geen giftige middelen in de sloot komen, maar men vindt ook dat de aangetroffen hoge overschrijdingswaarden voor het inmiddels verboden ‘bijengif’ niet acceptabel zijn.

“Gesprekken met de tuinders bij overschrijdingen is niet genoeg”, zei Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP. Ook de CU/SGP en de PvdA pleitten voor een stevige opstelling van Delfland, “zonder de goede samenwerking uit het oog te verliezen”.

De verantwoordelijk hoogheemraad Marcel Belt bevestigt dat de overschrijdingen van het ‘bijengif’ zijn aangetroffen op alle 9 meetpunten in sloten in het glastuinbouwgebied, maar niet daarbuiten. Verder verklaarde Belt dat overschrijdingen boven de norm van imidacloprid of andere bestrijdingsmiddelen “totaal niet acceptabel zijn”. Hij zegde verder toe om met een nieuwe, risico-gestuurde manier van handhaving en controle te komen.

De AWP stemde ook in met de renovatie van zuivering De Grote Lucht tussen Maassluis en Vlaardingen, omdat de slibvergistingsinstallatie niet meer aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet. Wel vindt de AWP dat binnen het enorme bedrag van bij 20 miljoen euro ook ruimte moet worden gevonden voor het installeren van een cellulose- zeef om het WC-papier uit het afvalwater te halen. Dat hoeft dan niet meer te worden meeverbrand met het restslib en dat scheelt dus direct in de CO2-voetafdruk. Hoogheemraad Egas bevestigde dat het terugwinnen van cellulose de aandacht heeft, “maar dat er nog geen afzet is gevonden voor de berg papier die je dan krijgt”.

Tenslotte sprak de AWP steun uit voor de motie van de PvdA en CU/SGP om de modernisering van de afvalwaterzuivering minder als een blauwdruk te benaderen maar juist om sneller stappen te nemen.