coronavirus 4914028 1920Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus, zoals bekendgemaakt op de persconferentie van het kabinet op 28 september.

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen zijn we binnen een paar weken terug naar af. Alleen als we allemaal de basisregels naleven kunnen we corona onder controle krijgen.

Alle maatregelen tot 20 oktober op rij.

- Horeca in hele land om 22.00 uur dicht, vanaf 21.00 uur niemand meer naar binnen. Registratie wordt er verplicht.

- In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt geadviseerd een mondkapje te dragen in winkels.

- Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportevenementen, ook niet in de amateursport. Kantines gaan dicht.

- Ook wordt thuiswerken weer de norm, ‘tenzij het echt niet anders kan’. Thuiswerken gaat strikter gehandhaafd worden. Werkgevers die toch mensen naar kantoor halen, kunnen ‘aangesproken worden’, of zelfs tijdelijk op slot gedaan worden als ze een brandhaard blijken.

- In de supermarkten wordt een winkelwagentje verplicht. Ook komen er speciale tijdstippen voor kwetsbaren om te kunnen winkelen.

- Bezoek thuis wordt maximaal 3 personen, kinderen tot 13 jaar niet meegerekend. In publieke ruimtes binnen maximaal 30 personen, naast personeel. In buitenlucht groepen van 40 maximaal toegestaan. Uitzonderingen zijn onder meer demonstraties, grote pretparken, musea, scholen en uitvaarten.

Grip op het virus
Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en ons aan de basisregels blijven houden. Vooral thuis of en bij privéaangelegenheden. Het aantal bezoekers thuis dat we thuis ontvangen is teruggebracht tot 3 personen, exclusief kinderen. Zorg ervoor dat uw bezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden tot mensen die niet tot hun eigen huishouden behoren, en zorg ervoor dat iedereen zich aan de hygiënemaatregelen kan houden. En natuurlijk blijven mensen bij klachten thuis, en laten zij zich testen op het coronavirus en blijven thuis totdat het testresultaat binnen is. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt bron- en contactonderzoek. Zo versterken we het zicht op de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.

Alleen door afstand houden krijgen we ruimte
Door het volhouden van de 1,5 meter afstand en de basisregels blijft het mogelijk om te sporten, uit eten te gaan en kunnen er zelfs weer evenementen plaatsvinden. De regels die nu gelden zijn breed toepasbaar. Het onderscheid is vooral tussen activiteiten ‘binnen’ en ‘buiten’. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen. Het geeft lucht aan ondernemers en het maakt ook de handhaving door sectoren en handhavers makkelijker. De sectoren werken in veel gevallen zelf uit hoe zij kunnen voldoen aan de algemene regels.

Overheid werkt samen met organisaties en bedrijven
Voor iedereen gelden de basisregels, zoals ‘werk thuis tenzij het echt niet anders kan', 'vermijd drukte' en 'houd 1,5 meter afstand'. Ook in bijvoorbeeld winkelstraten, parken en recreatiegebieden. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan deze regels kan houden, werkt de overheid samen met veel bedrijven en organisaties. Zoals werkgevers en vakbonden, brancheorganisaties en de NS.

Elke organisatie is anders. Er zijn bijvoorbeeld kleine winkels of restaurants waar minder mensen naar binnen kunnen met 1,5 meter afstand. Of bedrijven met kleine werkruimtes of smalle gangen. Daarom is het onmogelijk om met een paar besluiten of maatregelen vanuit de overheid voor elk bedrijf een oplossing te vinden en op alle vragen antwoorden te geven. Maatwerk is nodig, waarbij de overheid klaar staat om mee te denken en te helpen waar mogelijk.