donorwetSinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister.
Iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 7 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 29.600 inwoners van Leidschendam en Voorburg en
10.900 Wassenaarders. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kun je terecht bij veel bibliotheken.

Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Voorlichting en invulhulp bij bibliotheken
Tal van bibliotheken geven voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Ingevulde keuzes in Leidschendam-Voorburg en Wassenaar
Tot 28 juni 2020 vulde 52,1% van de inwoners van Leidschendam en Voorburg vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van inwoners van Leidschendam en Voorburg gaat het bij 53,3% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 36,5% wil geen orgaandonor worden en 10,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

In Wassenaar vulde 47,6% van de inwoners vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Wassenaarders gaat het bij 51% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 36,2% wil geen orgaandonor worden en 12,8% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.