ggd haaglandenGGD Haaglanden start op het parkeerterrein aan de Denemarkenlaan in Zoetermeer een corona-testlocatie vanaf maandag 5 oktober 2020. Op de testlocatie kunnen mensen met koorts of luchtwegklachten (zoals hoesten of keelpijn) zich op afspraak laten testen op het coronavirus. In totaal beschikt GGD Haaglanden dan over zeven testlocaties om inwoners met klachten te testen.

De locatie is gekozen vanwege de centrale ligging; de locatie is goed bereikbaar voor auto’s, voetgangers en fietsers. Ook wil GGD Haaglanden de reisafstand voor een test zo klein mogelijk houden voor inwoners van de negen gemeenten.

Extra laboratoriumcapaciteit
De testlocatie aan de Denemarkenlaan is een nauwe samenwerking tussen GGD Haaglanden, Rode Kruis en de gemeente Zoetermeer. Het is mogelijk om deze nieuwe testlocatie te openen nu er extra laboratoriumcapaciteit ter beschikking is gekomen. De locatie is dagelijks geopend van 08.30 uur tot 16.30 uur, afhankelijk van de drukte. Afhankelijk van de vraag van inwoners naar testen, kan GGD Haaglanden besluiten om ook in het weekend open te gaan. Op termijn kunnen bij de testlocatie in Zoetermeer 800 à 900 personen per dag getest worden. Hiermee is de locatie qua grootte vergelijkbaar met de testlocaties in Nootdorp en bij HMC Bronovo.

Veiligheid
Bij de keuze voor deze locatie en de inrichting van het terrein is goed over de veiligheid van bezoekers, omwonenden en medewerkers nagedacht. Er is op de locatie een gastheer/-vrouw aanwezig. Deze begeleidt de bezoekers en wijst op de veiligheidsmaatregelen. Het testen gebeurt uitsluitend op afspraak, om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan.

Testlocaties regio Haaglanden
De locatie in Zoetermeer is één van de zeven testlocaties in regio Haaglanden. De andere locaties liggen in Den Haag centrum, bij HMC locatie Bronovo in Den Haag, in Leidschendam, in Naaldwijk, in Nootdorp, en in Delft. Zo wordt ervoor gezorgd dat het testen laagdrempelig is voor iedereen in de regio met gezondheidsklachten.