Duurzame wijkwarmteNegen gemeenten in Zuid-Holland ontvangen samen een Europese subsidie van € 2,7 miljoen om tien woonwijken toekomstbestendig te maken.

Het gaat om de gemeenten: Den Haag, Alphen aan den Rijn, Gorinchem, Kaag en Braassem, Katwijk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Zoeterwoude. Door de krachten te bundelen met de provincie Zuid-Holland kon worden voldaan aan alle voorwaarden van de EU. De provincie coördineert het project en betaalt de verplichte aanvulling tot 3 miljoen euro.

Startmotor voor het echte werk
Het kan best ingewikkeld zijn woningen comfortabel en duurzaam te maken. Daardoor komen plannen vaak traag op gang, ook omdat er niet altijd investeringsruimte is. Met de Europese ELENA-subsidie kunnen gemeenten in Zuid-Holland aan de slag met de voorbereidingen. De subsidie is dan ook een soort startmotor voor het ‘echte werk’. Dit moet leiden tot een impuls aan duurzame investeringen, zoals in isolatie, duurzame warmte en warmtenetten in de wijken.

Leren door te doen
Voor de subsidie hebben de gemeenten plannen ingeleverd hoe zij de bestaande woonwijken willen gaan verduurzamen. Deze ‘startmotor’ in 10 verschillende wijken is op haar beurt weer een startmotor voor andere wijken. De lessen en ervaringen die we hier opdoen kunnen dan vervolgens in andere wijken worden toegepast, waardoor steeds sneller en beter meer wijken kunnen worden voorzien van duurzame warmte.

Samenwerken is cruciaal
Gedeputeerde Potjer: “Wij zijn heel blij met deze subsidie en samenwerking. Het is een grote uitdaging om heel Zuid-Holland aan duurzame warmte te krijgen. Dat moet je samen doen. Door de intensieve en goede samenwerking tussen gemeenten samen met de provincie hebben wij nu een paar miljoen euro binnengesleept. Daar ben ik trots op, want zo kunnen wij onze wijken duurzaam verwarmen, wordt het nog prettiger wonen in Zuid-Holland en maken wij onze gemeenten en onze provincie toekomstbestendiger”.

Omslag mogelijk maken
Els Sweeney-Bindels, hoofd van de EIB-vertegenwoordiging in Nederland: “Het is mooi om te zien dat steeds meer Nederlandse gemeenten hun weg weten te vinden naar de verschillende Europese financieringsmogelijkheden, dan is Europa ineens toch niet zo ver weg. De ELENA-subsidie dient een heel specifiek doel door bijvoorbeeld de omslag naar duurzamere woningen mogelijk te maken, wat erg belangrijk is met het oog op klimaatverandering.”


(foto: gedeputeerde Berend Potjer voor het huis dat symbool staat voor de samenwerking met de 9 Zuid-Hollandse gemeenten om 10 wijken te verduurzamen)

Duurzame wijkwarmte