htmDoor corona is het belang van reizigersspreiding in het OV toegenomen. HTM start daarom met een drukte-indicator die aangeeft of het rustig of juist druk is in tram of bus.

Ook vóór het coronatijdperk bleek uit meerdere onderzoeken dat mensen graag willen weten wat de rustige momenten zijn om te reizen met het openbaar vervoer. Dit verhoogt voor hen het comfort van de reis. Met de drukte-indicator is dit nu ook mogelijk. Op basis van reizigersaantallen van eerdere weken wordt een voorspelling gemaakt van de drukte in bus en tram. Hiermee kunnen reizigers zien welke drukte HTM verwacht op een bepaald moment.

De drukte-voorspelling wordt vanaf 8 oktober in reisplanners en op de website weergegeven, zodat reizigers desgewenst voor een rustigere rit kunnen kiezen. Het gaat hierbij om een indicatie en niet om real time informatie. Soms zijn er bijzonderheden of omstandigheden waardoor de werkelijke drukte afwijkt van de verwachting.

De voorspelde drukte wordt in de reisplanner weergegeven met een symbool van één of meer poppetjes. Bij één poppetje is het rustig en zijn er veel zitplaatsen beschikbaar, bij twee poppetjes is de bezetting gemiddeld, en bij drie poppetjes zijn er zeer waarschijnlijk alleen staanplaatsen beschikbaar.

De drukte-indicator is in samenwerking met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag via de Innovatieroute tot stand gekomen. Ook sluit deze aan bij het landelijke initiatief van OV-bedrijven om drukte-informatie te leveren als onderdeel van de corona-maatregelen.