huistekoopDe woningmarkt in Nederland is in het 3e kwartaal verder verkrapt. Ook in Leidschendam-Voorburg en Wassenaar zijn de huizenprijzen en het aantal verkopen gestegen.
Het aanbod op de woningmarkt heeft het record aantal transacties in het 3e kwartaal niet bij kunnen houden. Daarmee is de keuze voor woningzoekers verder beperkt. Wél zijn er nog altijd veel potentiële kopers. De NVM maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt.

“De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden. We hebben op korte termijn een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken. We begrijpen dat corona en de gevolgen hiervan de hoogste prioriteit hebben binnen het kabinet, maar de woningmarkt zou dan toch direct daarna moeten komen. De NVM krapte-indicator is in het 3e kwartaal op 2 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. Een consument kan bij zijn zoektocht nog maar uit twee woningen kiezen, terwijl normaal gesproken dat tussen de 5 tot 10 woningen zijn”, aldus de NVM Haaglanden.

In de Gemeente Leidschendam-Voorburg is t.o.v. het 3e kwartaal 2019 het aantal verkopen gestegen met 16,8% (249 woningen) en t.o.v. het voorgaande kwartaal gestegen met 7,7%. De prijzen t.o.v. een jaar geleden zijn gestegen met 15,6% en t.o.v. het voorgaande kwartaal gestegen met 5,7%. De gemiddelde transactieprijs bedraagt momenteel € 417.000,=. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 29 dagen tegen 36 dagen t.o.v. een jaar geleden.

In de Gemeente Wassenaar is t.o.v. het 3e kwartaal 2019 het aantal verkopen gestegen met 34,1% (107 woningen) en t.o.v. het voorgaande kwartaal zijn er 34,1% meer woningen verkocht. De prijzen t.o.v. een jaar geleden zijn gestegen met 4% en t.o.v. het voorgaande kwartaal gestegen met 2,2%. De gemiddelde transactieprijs bedraagt momenteel € 755.300,=. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 70 dagen tegen 67 dagen t.o.v. een jaar geleden.