coronavirus 4914028 1920De reguliere zorg in de regio's Haaglanden en Hollands Midden wordt nog verder afgeschaald. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.

Zestig procent van de planbare, reguliere zorg kan niet meer geleverd worden. Dat heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) besloten. Door de zorg af te schalen kunnen de regionale ziekenhuizen de opname van coronapatiënten beter aan.
Zondag maakte het ROAZ al bekend de zorg zeker veertig procent af te schalen. De behandelend arts zal per patiënt een inschatting maken welke zorg moet doorgaan. Met name oncologische behandelingen en acute zorg zullen door blijven gaan.

'Er wordt hier in het LUMC heel de tijd over gesproken en vergaderd. Dit is iets wat we echt niet wilden', reageert Frits Rosendaal, arts-epidemioloog van het LUMC. 'Alsmaar afschalen is natuurlijk een probleem. Daarom is het vervelend dat we het nu weer moeten doen.'

Ziekenhuisgroep HMC
Ook de ziekenhuisgroep HMC spreekt van 'een ingrijpend besluit' en 'een urgente situatie'. HMC legt bijna alle niet-acute zorg in Den Haag en omstreken voorlopig stil. De medewerkers zijn nodig om op andere plekken bij te springen. Onder Haaglanden Medisch Centrum (HMC) vallen de ziekenhuizen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam.

De operatiekamer en verpleegafdelingen in het Bronovo gaan dit weekend dicht. Bovendien stoppen de niet-spoedeisende ingrepen in Antoniushove, de zogenoemde electieve zorg. 'Wij schalen hiermee in totaal 80 tot 90 procent van onze electieve zorg af', verklaart bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van HMC. De acute zorg in de ziekenhuizen, waaronder de behandeling van kankerpatiënten, gaat door, benadrukt HMC. Het HagaZiekenhuis in Den Haag, dat niet onder HMC valt, heeft nog geen maatregelen aangekondigd om het stijgende aantal coronapatiënten het hoofd te kunnen bieden.

Verplaatsing voorkomen
In de meeste ziekenhuizen in de regio zijn de poliklinieken open. Per ziekenhuis kan het verschillen welke zorg er nog geleverd kan worden. Patiënten worden persoonlijk geïnformeerd als hun behandeling wordt uitgesteld.

In de regio's Haaglanden en Hollands Midden neemt het aantal Covid-patiënten dat wordt verpleegd of op de IC ligt nog steeds toe. Door de verdere afschaling kan de acute zorg door blijven gaan. Ook komt er meer capaciteit beschikbaar voor de opvang van Covid-patiënten in de eigen regio, zodat verplaatsing naar andere regio's of mogelijk zelfs Duitsland wordt voorkomen.

(bron: Omroep West)