Vandaag start de Week van de Pleegzorg. Tot en met 4 november vraagt Jeugdformaat samen met de gemeenten in de Regio Den Haag aandacht voor kinderen die geen stabiele en veilige thuissituatie hebben.

Die aandacht is volgens de organisatie juist nu in coronatijd en de halve lockdown harder nodig dan ooit. Er zijn namelijk aanzijnlijk meer mensen nodig om alle kinderen op te vangen die een veilige thuisplek nodig hebben. Pleegzorg Nederland doet dan ook een dringend oproep aan mensen om vooral nu hun hart en huis open te stellen.

Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: “We willen allemaal een toekomstperspectief waar we naar kunnen uitkijken. Voor kinderen voor wie een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend is, geldt dat des te meer. Vooral nu! Laten we kinderen in de regio Den Haag dat perspectief bieden en ervoor zorgen dat we ze de steun en opvang kunnen bieden die ze nodig hebben.”

Flink tekort aan crisispleegouders in de regio Den Haag
In de regio Den Haag worden op dit moment pleegkinderen opgevangen in 1100 pleeggezinnen. In Leidschendam-Voorburg kon pleegzorgorganisatie Jeugdformaat vorig jaar 72 kinderen onderbrengen bij 62 pleeggezinnen. In Wassenaar waren dat 26 pleegkinderen bij 24 pleeggezinnen. 

Jeugdformaat is op zoek naar meer gezinnen voor verschillende vormen van pleegzorg, maar vooral naar gezinnen die een tijdelijke crisisplek kunnen bieden.

Kinderen te lang in tijdelijke opvang
Momenteel zitten er tevens veel kinderen in tijdelijke opvang die niet door kunnen stromen. Door het gebrek aan pleegouders is het lastig de juiste match te maken voor een vaste plek. Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland geeft aan: “Een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan het liefst bij pleegouders. Een veilige plek die het kind in staat stelt de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind”.

Meer weten over pleegouder worden?
 
Neem een kijkje op openjewereld.nu voor meer informatie. Of meld je aan voor een webinar bij Jeugdformaat via wordpleegouder.nl.

Pleeggezinnen in het zonnetje
Deze actieweek is ook een moment voor de gemeenten en Jeugdformaat om pleegouders en pleegkinderen even extra in het zonnetje te zetten. Met een bedankje en gratis leuke activiteiten voor pleeggezinnen. Van gratis zwemmen tot een voorstelling bij Koomans Poppentheater.

Wethouder Inge Zweerts de Jong van de gemeente Wassenaar: “Het is heel ingrijpend als een kind uit huis wordt geplaatst, voor het kind én het gezin. Maar als uithuisplaatsing de beste oplossing is, dan is een pleeggezin een prachtige vorm van opvang. Ik vind het fantastisch dat er al zoveel pleegouders zijn die er voor deze kinderen zijn. Mocht u ook pleegouder willen worden, weet dan dat u het niet alleen doet en goed ondersteund wordt.”