Tijdens werkzaamheden van de verbreding op de N206 tussen Valkenburg en Wassenaar zijn resten van chemisch afval in bouwmateriaal aangetroffen.

Dat meldt RTV Katwijk in haar verslag van een extra gemeentevergadering over deze bevindingen. De projectleider van de provincie Zuid Holland meldt dat het binnen wettelijke bepalingen valt om deze chemicaliën te gebruiken. Raadsleden reageren furieus. De provincie geeft aan: ‘‘Beaumix is een restproduct van een afvalcentrale. Daar kunnen ook batterijen inzitten." Naast batterij worden ook plastic en verhoogde waardes antimoon aangetroffen.

Juridische strijd
Boskalis is samen met de provincie Zuid Holland in een jurische strijd verwikkeld met bewoners van het dorp Valkenburg. De juridisch strijd betreft de noodweg die vlak langs het dorp wordt aangelegd. Deze weg moet de huidige N206 die langs Valkenburg tijdelijk gaan vervangen. Deze strijd bevindt zich momenteel bij de Raad van State.

De provincie Zuid Holland heeft deze keuze gemaakt nadat Boskalis deze methode heeft voorgelegd om de aanbesteding te krijgen.

Dicht bij bebouwde kom
Zowel gemeente Katwijk als bewoners van Valkenburg was een andere variant beloofd, die zuidelijker zou komen te liggen. De provincie Zuid Holland heeft noch de bewoners, noch de gemeenteraad van Katwijk betrokken bij aanpassing van dit plan. Daarbij valt deze aanpassing voor aanleggen van de noodweg buiten het gebied van Provinciaal Inpassingsplan. Hiervoor moet de provincie extra vergunning voor aanvragen bij de gemeente Katwijk. De snelweg komt hierdoor zo'n 10 meter van bebouwde kom af te liggen, vlak langs een basisschool.

Het is niet duidelijk of er op meer plekken van de Rijnlandroute bouwmateriaal is gebruikt dat chemisch afval zoals batterijen bevatte.

Lees meer bij Alles over Katwijk: Raadsleden furieus; Provincie: ‘Batterijen in bouwmateriaal N206, maar wettelijk toegestaan’

Foto: Hillary Halliwell (Pexels)