×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
GroenLinks Den Haag wil dat er een einde komt aan schietoefeningen in de buurt van natuur- en recreatiegebied Meijendel.

Vlak aan het Natura-2000 gebied bevindt zich een schietterrein met een kleiduivenschietvereniging, een scherpschuttersvereniging en een schietbaan van Defensie. Veel bewoners ervaren hier geluidsoverlast van wanneer zij door Meijendel wandelen. Ook voor vogels en dieren is het verstorend, meent GroenLinks.

Stiltegebied?
Dat gaat tegen de principes van een stiltegebied in, stelt fractievoorzitter Arjen Kapteijns, terwijl Meijendel dat formeel wel is: “Mensen hebben behoefte aan plekken waar nog rust en stilte heerst. In een drukke stad als Den Haag is dat hard nodig. Meijendel is het enige stiltegebied in deze omgeving, dus het is belangrijk dat de stilte hier ook daadwerkelijk gerespecteerd wordt.”

Maak van Meijendel nou een écht stiltegebied, is het pleidooi van GroenLinks. Arjen Kapteijns: “In een stiltegebied zijn alleen geluiden toegestaan die nodig zijn om het gebied in stand te houden. Schietactiviteiten vallen daar niet onder. Ook is er geen onderzoek gedaan naar de geluidshinder van het schietterrein, waardoor niet is vast te stellen of het geluidsniveau onder de streefwaarde voor stiltegebieden ligt.”

Strenge geluidsnormen
GroenLinks pleit in een aantal schriftelijke vragen aan het College voor een onderzoek naar het geluidsniveau in de omgeving. Daarnaast wil de partij dat er strenge geluidsnormen worden opgesteld; en dat er maatregelen worden genomen om de geluidsoverlast van het schietterrein te beperken. Arjen Kapteijns: “Het stadsbestuur moet aantonen dat de geluidshinder onder de gestelde waarden voor stiltegebieden blijft. Indien de geluidsoverlast niet kan worden aangepakt, dan moet je je afvragen of dit soort activiteiten thuishoren in een natuurgebied."

Beeld: Somchai Kongkamsri (stockfoto Pexels)