Het kabinet wil de 2e stap in het openingsplan op 19 mei gaan zetten. Dit houdt in dat het kabinet een aantal maatregelen wil gaan versoepelen of aanpassen.

Lees hier voor welke maatregelen er iets gaat wijzigen.

Stap 2
Het kabinet vindt het verantwoord om de 2e stap van het openingsplan te zetten. Want het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. En inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen.

Voorwaarde voor het zetten van stap 2
Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20% ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt op maandag 17 mei de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.

Per stap kijkt het kabinet naar wat verantwoord is. En naar wat voor de samenleving belangrijk is. Daarom kan er nu meer buiten. En kan er ook voorzichtig iets meer binnen. Mogen sport- en cultuuractiviteiten eerst meer zonder publiek en daarna pas met publiek. En de groepen waarin dit mag worden steeds iets groter. Op het plaatje hieronder kunt u zien welke versoepelingen er in stap 2 mogelijk zijn. Onder het plaatje wordt hier meer toelichting op gegeven.

Buiten meer mogelijk en binnensportlocaties open.
Daarom is er in stap 2 buiten wat meer mogelijk. Zo mogen locaties voor recreatie buiten weer open. Er is buiten ook weer meer mogelijk voor sport en cultuur. En ook binnen is er voorzichtig weer wat meer mogelijk voor sport en cultuur.2105110 maatregelen 11 mei 2021 1