×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
De kersverse burgemeester Nadine Stemerdink kan haar borst natmaken. De gemeente Voorschoten verwacht de komende jaren veel meer geld uit te moeten geven dan dat er binnenkomt. Dat meldt Sleutelstad.

Het gat betreft een tekort van zo’n anderhalf tot twee miljoen euro per jaar. De gemeentelijke belastingen zullen omhoog moeten. Mogelijk komt de gemeente weer onder toezicht te staan van de provincie.

De structurele tekorten komen met name door de alsmaar oplopende kosten in het sociaal domein, waaronder de jeugdzorg. De Rijksoverheid heeft deze taken namelijk op het bordje van de gemeenten gelegd, maar de compensatie daarvoor is niet toereikend. In vrijwel alle gemeenten komt men daarom structureel geld tekort, en teert men in op de reserves of bezuinigt men op bibliotheek, cultuur en zwembad.

1,7 miljard tekort
De minister heeft dit jaar 900 miljoen extra beschikbaar gesteld, maar dat is niet toereikend en evenmin een structurele oplossing. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag en voorzitter voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten luidde onlangs de noodklok in Binnenlands Bestuur. Gemeenten dreigen om te vallen, zo zegt hij.

Gemeenten volgens de VNG in 2019 gezamenlijk een bedrag van 1,7 miljard euro tekort op het gebied van de jeugdzorg. Geld dat de Rijksoverheid leuk bespaart op het eigen budget.