De Voorburgse zangeres Eefje de Visser heeft voor het muzikale project 'Bekijk het Mauritshuis met je oren' een nummer geschreven bij een van de meesterwerken uit de collectie van het Haagse museum.

Het nieuwste nummer van Eefje de Visser in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf donderdag 10 juni te beluisteren. Met als titel Cybele eert Eefje de godin van de vruchtbaarheid. De 35-jarige godin van de Nederlandse indie-pop liet zich voor het nummer inspireren door een voor haar kleurrijk, hemels en tikkeltje kitsch 17de-eeuws schilderij. Eefje combineert in Cybele natuurlijk enkele handelsmerken: warme sounds met een elektronische edge, en florerende teksten.

Inspiratie
Eefje wist het meteen: een weelderig schilderij als inspiratiebron voor haar nieuwe nummer. Bij het zien van Krans van vruchten rond een voorstelling met Cybele die geschenken ontvangt van personificaties van de vier jaargetijden, is het liefde op het eerste gezicht. Het paneel is een samenwerking van Jan Brueghel en Hendrik van Balen uit c. 1620 – 1622. Op het schilderij wordt de Romeinse godin van de vruchtbaarheid geëerd. De weelderigheid spat ervan af. Eefje over haar keuze: ‘De wereld draait om vruchtbaarheid. Dit schilderij: I love it, over-the-top!’ De zangeres ziet in kunst de mogelijkheid tot een verlichting van de realiteit. Het schilderij laat een uitbundige fantasie-voorstelling zien.

In het nummer kruipt Eefje in de huid van de 17de -eeuwse gelovige mens en zingt zij Cybele toe om haar te bedanken en om te vragen de aarde vruchtbaar te houden voor iedereen. Het leven wordt gevierd, mens en dier leven in vrede samen. Eefje: ‘De godin van de vruchtbaarheid vind ik een mooi symbool. Het is ook een soort verering van de vrouw.’ De verering en weelderige details uit het schilderij komen terug in de welbekende elementen als zwevende vocalen, fonkelende synthesizer sounds en diepe bassen. Zo symboliseren de klanken en zanglijnen de overvloed aan kleuren en vormen op het schilderij. De melodie zweeft sierlijk diverse kanten op als verwijzing naar de uitbundige bloemenslinger.

Krans van vruchten rond een voorstelling met Cybele
Op het schilderij is een medaillon te zien. In het midden staat Cybele, de godin van aarde en natuur. Rond het medaillon hangt een kleurrijke slinger van bloemen, groenten en fruit - een eerbetoon aan de godin. Zij krijgt allerlei cadeaus aangereikt. Hiermee hoopte men de godin gunstig te stemmen, zodat zij voor vruchtbaarheid zou zorgen. Voor dit schilderij werkte Brueghel samen met Van Balen, die het medaillon voor zijn rekening nam. Brueghel schilderde zelf de uitbundige slinger, de figuren rondom en alle dieren.

Foto: PR Mauritshuis