Woensdagavond is bij het illegaal opendraaien van dertien brandkranen in Den Haag een miljoen liter water verloren gegaan.

Dat zijn volgens waterbedrijf Dunea zo’n 15.384 douchebeurten van 9 minuten oftewel 40 jaar douchen.

Elk jaar is het op warme dagen weer het zelfde liedje: brandkranen worden opengedraaid om verkoeling te zoeken. Ook woensdagavond was het weer raak en werden in verschillende wijken brandkranen opengedraaid.

'Het is echt waterverspilling en asociaal', zegt Nicole Veldhoven van Dunea tegen Den Haag FM. 'Het is gewoon zonde. We vragen mensen een regenton te gebruiken of maar één keer per week te sproeien.' Dunea vraagt mensen om bewuster om te gaan met water, zeker vanwege droge periodes in de zomer. Het openzetten van brandkranen helpt dan niet. Ook kan het onveilige taferelen opleveren. 'Er zijn gevolgen voor de brandveiligheid, de waterkwaliteit en er is vervolgschade, want de bestrating spoelt weg en moet weer hersteld worden', vertelt Veldhoven.

Donderdag is het weer een hete dag. Dunea hoopt dat mensen vanavond gewoon hun verantwoordelijkheid nemen en begrijpen dat dit gevolgen heeft. Ze doet dan ook een oproep: 'Zie je iemand in de buurt van een brandkraan die daar niet hoort en er staat geen brandweerauto bij, spreek mensen dan aan. Het voorkomen voorkomt schade en ellende.'

Kranen hygiënisch dichtdraaien
Zodra de brandkranen open worden gezet komt er met zoveel kracht water uit, dat bij mensen thuis de druk wegvalt. Er komen dan monteurs van Dunea om de kranen dicht te doen. 'Op het moment dat de druk op het water wordt doorbroken, is dat een risico voor de waterkwaliteit. Daarom gaan onze monteurs er zelf heen, die weten hoe ze de kranen hygiënisch kunnen sluiten om verontreiniging te voorkomen.'

Buurtbewoners lieten Dunea weten graag te willen helpen met dichtdraaien. Dunea vindt de aangeboden hulp hartverwarmend. 'Het zijn hele warme berichten en toont de betrokkenheid van wijkbewoners.' Maar omdat het zo’n lastige klus is wil Dunea dat voorlopig nog laten doen door hun monteurs.

Sommige inwoners lieten weten urenlang geen water te hebben. Sommigen dachten dat Dunea weigerde om de kranen dicht te doen. Dat klopt niet, laat Dunea weten. 'Collega's hebben megahard gewerkt vannacht om ze dicht te zetten.' Vanwege de veiligheid van de monteurs wachten zij op hulp van de politie om de veiligheid van hun medewerkers te kunnen garanderen. In het verleden hebben monteurs te maken gehad met emoties en agressie op straat. Daarom wachten zij altijd op de politie.

Bron: Omroep West/Den Haag FM
Foto ter illustratie