Gaat u op vakantie? Spoel dan bij thuiskomst alle kranen een minuutje door om het water in de leidingen te verversen.

Dit adviseert uw drinkwaterbedrijf Dunea. Een geheugensteuntje achterlaten voor vertrek is handig.

Kraanwater is beperkt houdbaar. Het kan het beste vers uit de kraan gedronken worden. Tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. De smaak en geur van het water kunnen anders zijn dan u gewend bent en er kunnen bacteriën ontstaan. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst eerst alle kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen en voorkom dat het vernevelt. Doe dit altijd als u langer dan een week van huis bent geweest, dan geniet u bij thuiskomst weer van lekker vers kraanwater.

Tip: laat een herinnering achter voor als u thuiskomt
Om uzelf te helpen herinneren dat u de kranen bij thuiskomst moet doorspoelen, kunt u een geheugensteuntje voor uzelf achterlaten. Hang bijvoorbeeld een kaartje aan de kraan, of doe er een strik omheen. Zo weet u zeker dat u bij thuiskomst na uw vakantie weer dat lekkere frisse kraanwater van topkwaliteit drinkt. Doe dit overigens niet op een zichtbare plek, om inbrekers niet op ideeën te brengen. U kunt ook een herinnering in uw telefoon zetten voor de dag dat u thuiskomt.

Zo spoelt u de kranen door na vakantie
• Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit. Open van elk tappunt de koud- en warmwaterkraan en laat het water een minuut lang rustig stromen. Spoel ook de toiletten een keertje door. Brandslanghaspels hoeft u niet door te spoelen.
• Voorkom dat het water vernevelt. Bij de douche kunt u dit doen door de douchekop in een emmer te houden, met een handdoek eroverheen.
• Als u het water opvangt in een emmer, kunt u het nog gebruiken: voor de tuin, voor een sopje, of om het toilet mee door te spoelen. Op dunea.nl/waterbewust leest u meer tips om bewust met water om te gaan.
Klaar met doorspoelen? Dan is het tijd om te genieten van een heerlijk glaasje vers getapt kraanwater.

Lekker en betrouwbaar drinkwater
Het drinkwater dat Dunea levert, voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Drinkwaterwet en in het Drinkwaterbesluit. Dat wordt dagelijks gecontroleerd, van bron tot kraan. Wilt u weten waar uw drinkwater vandaan komt? Kijk dan op dunea.nl/drinkwater.

Contactgegevens Midvliet

Algemene correspondentie
Postbus 1042
2260 BA  Leidschendam

Studioadres & Bezoekadres
Damlaan 35a
2265 AL Leidschendam

Telefoon studio: 070-3202266
Redactie: redactie@midvliet.nl
E-mail: info@midvliet.nl

 

Radio & Televisie

Radio
Ether: 107.2 Mhz
DAB+: kanaal 11B (DAB lokaal 45)
Ziggo digitaal: 916
KPN  digitaal: 1189
XS4All digitaal: 1189
Of via de livestream

Televisie
Ziggo: kanaal 41
KPN:  kanaal 1489
XS4All: kanaal 1489
Of via de livestream