De nieuwe Beachtram die sinds donderdag 22 juli op tramlijn 1 van Delft naar Scheveningen rijdt, is nu al voorwerp van controverse.

Een Haags GroenLinks-raadslid stoorde zich aan de gekozen bijnaam: de Bikinilijn. Die is namelijk seksistisch, vindt Marielle Vavier.

Seksisme?
Zal wel weer door mannen bedacht zijn, moet Vavier hebben gedacht, want ze schreef op Twitter "Dit is geen grapje, mannen. Maar regelrecht seksisme en niet van deze tijd. Niet oké en ouderwets. Ga eens met je tijd mee." Door een HTM-medewerkster werd ze er al snel op gewezen dat zowel het concept van de tram als de naam 'bikinilijn' door een vrouwelijke collega waren bedacht.

Ook vanuit de gemeenteraad kreeg Vavier weerwoord. Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) liet weten dat hij de oprisping van Vavier maar zuur vond: "Je zit al vroeg aan de Limoncello Mariëlle. Ik wilde Robert van Asten juist een geweldig compliment maken voor deze meesterlijke naam!"

Van Asten, voor wie niet geheel op de hoogte is van de Haagse gemeentepolitiek, is de wethouder die onder meer over mobiliteit gaat en daarmee iets te zeggen heeft over het openbaar vervoer. Overigens gaat die uiteraard niet zo direct over de aankleding of benoeming van de tramstellen, maar de strekking van Sluijs' riposte moge duidelijk zijn.

Vrolijke strandtram
Sinds afgelopen donderdag rijdt op tramlijn 1 de HTM Beachtram, met als alias dus 'de Bikinilijn, richting het Scheveningse strand. HTM heeft de buitenkant laten bestickeren met een vrolijk, opvallend strandtafereel. De lijn loopt van Delft, via Ypenburg en Hollands Spoor naar Scheveningen en terug. In Rijswijk loopt tram 1 een eind over de Haagweg.

In de tram zelf zijn vrolijke stickers aangebracht op vloeren, wanden en plafond. Een vrolijke poster met een QR-code leidt u die direct naar een Spotify-zomerhitlijst op de mobiele telefoon of tablet. In de Beachtram ruikt u de zeelucht al, en worden de halteomroepen vooraf gegaan door zeegeluiden in combinatie met zomerse muziek.

Fotowedstrijd
Aan de beachtram heeft HTM een fotowedstrijd gekoppeld. HTM daagt mensen uit om hun leukste strandfoto te delen op Facebook of Instagram met #beachtram. Deelnemers maken kans op twee tickets voor Madurodam, Legoland Discovery Centre of Sea Life.

De Beachtram rijdt zoals gezegd volgens dienstregeling tram 1. Door op http://www.ovzoeker.nl tram nummer 3126 in te toetsen kun je zien waar de Beachtram op dat moment precies rijdt.

foto boven dit artikel - De Beachtram (Bikinilijn) (foto: HTM - Chris Westerduin)

Beachtram 2 Robert van Asten en Bruno Bruins
                                                     Wethouder Robert van Asten en interim HTM-directeur Bruno Bruins

Tramkaar HTM
                                                     Lijnenkaart trams HTM