Het gaat in de regio Haaglanden de goede kant op met het aantal corona-besmettingen en ziekenhuisopnames die het gevolg zijn van het virus.

Haaglanden valt sinds donderdag 19 augustus niet langer in de hoogste risicocategorie. De situatie wordt nog altijd als ‘ernstig’ gekwalificeerd, maar niet meer als ‘zeer ernstig’.
Dat meldt Lex de Jonge op de website van het AD.

Het aantal coronabesmettingen loopt al enkele weken sterk terug. Op het hoogtepunt van de derde golf (in de week van 12 tot en met 18 juli) telde regio Haaglanden bijna 4000 besmettingen, afgelopen week waren dat er in de elf regiogemeenten nog geen 1200.

Doordat niet alleen het aantal positieve testen sterk is gedaald, maar ook het aantal mensen dat in Den Haag en omstreken met coronaklachten in een ziekenhuis terechtkwam, heeft de RIVM het risiconiveau van de regio gisteren verlaagd. Zo kwamen er vorige week 18 nieuwe ziekenhuisopnames bij. Dat is ruim onder de grens van 27 ziekenhuisopnames per miljoen inwoners per week die wordt gehanteerd om een regio uit de hoogste risicocategorie te halen.

Maar reden tot juichen is er zeker niet. Nog altijd sterven er in gemeenten als Den Haag, Westland, Zoetermeer en Delft inwoners aan de gevolgen van corona. Afgelopen week waren er in de regio Haaglanden zes doden te betreuren. Sinds het uitbreken van de pandemie in maart 2020 zijn er in de regio in totaal 1043 mensen aan corona overleden.

Rood
Op de Europese coronakaart is de vrij positieve ontwikkeling rond het virus in Haaglanden nog niet terug te vinden. De provincie Zuid-Holland kleurt, evenals Noord-Holland, Flevoland en Limburg, nog altijd rood, de hoogste waarschuwingskleur die het Europese RIVM hanteert. Dat komt vooral door de regio Rotterdam-Rijnmond waar het het nog altijd slecht gaat met het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. De overige provincies kleuren nu oranje.

In Haaglanden stijgt de vaccinatiegraad langzaam maar gestaag. Sinds vorige week heeft ruim 66 procent van alle 12-plussers van de GGD een prik gehad en is 58,4 procent volledig gevaccineerd door de gezondheidsdienst. Het totale percentage zal nog hoger liggen, omdat een onbekend aantal ouderen een vaccin bij de huisarts heeft gehaald of bij een zorginstelling.

Van de elf regiogemeenten heeft Den Haag de laagste vaccinatiegraad. In de stad is nu een schamele 54 procent volledig (door de GGD) gevaccineerd. Wassenaar is de positieve uitschieter: in het villadorp is 67 procent van de inwoners boven de twaalf jaar dubbel geprikt.
En dat zie je dan ook terug in de besmettingscijfers. Omgerekend naar 100.000 inwoners telde Wassenaar sinds maart 2020 niet meer dan 9100 positief getesten. Ook Leidschendam-Voorburg scoort niet slecht met een totaal van 9800 besmette inwoners.

Hoe het komt kan de GGD niet zeggen, maar Westland is koploper coronabesmettingen in Haaglanden. Per 100.000 inwoners raakten tot nu toe 14.200 inwoners geïnfecteerd door het virus.

Gezien de lage vaccinatiegraad, valt het aantal positief geteste Hagenaars nog enigszins mee. Dat waren er tot vorige week per 100.000 inwoners 11.200.

Om het aantal gevaccineerden in de hofstad op te krikken is de GGD gerichter gaan vaccineren. Sinds het begin van de zomer gaat de gezondheidsdienst al met een prikbus naar wijken als Transvaal, Schilderswijk, Moerwijk en Laak, waar de vaccinatiegraad tot nu toe achterblijft. Ook heeft de gezondheidsdienst via uitzendbureaus meer arbeidsmigranten aan een vaccin gekregen. Vorige week bracht ze ook een bezoek aan Chinatown in Den Haag.

(bron: AD.nl)