"De aanhouding van het Haagse raadslid Arnoud van Doorn, vanwege verdacht gedrag rondom demissionair premier Mark Rutte, is onterecht en gedaan vanuit angst en achterdocht."

Dat zegt de advocaat van het raadslid, Anis Boumanjal, in een verklaring. Dit meldt onze mediapartner Omroep West op haar website. 'De aantijging is gespeend van realiteit en niet door feiten gedragen", aldus Boumanjal.

"Toevallig bij Rutte in de buurt"
Volgens de advocaat berust de aanwezigheid van Van Doorn in de nabijheid van Rutte op toevalligheden. Zo zou Van Doorn 'informatie over openingstijden en abonnementskosten hebben ingewonnen' bij een fitnesscentrum en koffie gedronken in een café, twee locaties waar Rutte ook was.

In het AD valt te lezen dat Arnoud van Doorn de beschuldiging van ‘poging tot moord’ op premier Rutte nog steeds niet kan geloven.  Er is kennelijk een foutje gemaakt, maar wel een met grote gevolgen. "Mijn naam is door het slijk gehaald."

De aanhouding van het Haagse gemeenteraadslid van moslimpartij Partij van de Eenheid, die de afgelopen jaren geregeld in het nieuws kwam vanwege allerlei incidenten, vond plaats op zondag. Van Doorn liep die dag, zoals vaker, rond in de Haagse wijk Benoordenhout waar zijn moeder woont. "Mijn moeder is nu wat ouder en heeft hulp nodig bij diverse dingen. Ik ben er dus vaak te vinden."

Tot zijn grote verbazing werd hij ineens staande gehouden door drie beveiligers van premier Rutte, die daar ook in de buurt was. Die vonden dat Van Doorn zich ‘verdacht’ gedroeg. De politicus werd daarom om zijn identiteitsbewijs gevraagd. Na een paar telefoontjes, waarschijnlijk naar de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), kreeg de Hagenaar te horen dat hij werd aangehouden. Voor de verbaasde van Doorn was het op dat moment nog steeds niet duidelijk waarvoor.

Op het politiebureau op Scheveningen kreeg hij pas te horen waar hij van werd verdacht: het treffen van voorbereidingshandelingen voor een aanslag. Van Doorn, dat hoorde hij achteraf, zou die zondag namelijk op dezelfde plekken zijn geweest als Rutte. "Dus het verdachte gedrag bestond eruit dat ik in de buurt van Rutte was! Maar ik kom bijna dagelijks op dat pleintje, omdat mijn moeder daar in het bejaardenhuis woont. Op dat plein is ook een terrasje waar ik regelmatig zit, een supermarkt waar ik regelmatig boodschappen doe en een sportschool. Ik zie Rutte daar vaak zonder beveiliging. Dan groet ik hem gewoon. Ik zit soms ook gewoon naast hem met een kopje koffie en sta wel eens achter hem in de supermarkt.”


Bronnen: www.omroepwest.nl en www.ad.nl  - op die websites zijn de complete verhalen te lezen)

(foto: boven dit bericht: premier Mark Rutte)