×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
Oud-wethouder Rabin Baldewsingh wordt per 15 oktober Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Dat meldt Omroep West. Een speciale selectiecommissie heeft Baldewsingh unaniem gekozen uit verscheidene kandidaten.

Het is een opsteker voor de voormalige Haagse PvdA-bestuurder, nadat deze afgelopen mei door bijna de voltallige gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg smadelijk werd afgewezen als kandidaat-wethouder. De PvdA had hem voorgedragen als gedroomde opvolger van Nadine Stemerdink, die naar Voorschoten vertrok om daar het burgemeestersambt op zich te nemen. In 2016 als wethouder had Baldewsingh als wethouder van Den Haag een vergunning verleend voor een windturbine op de gemeentegrens. Daarbij had hij bezwaren van bewoners van Leidschendam-Voorburg genegeerd en zich daarover tevens badinerend uitgelaten.

Nadat nog altijd boze bewoners van de Vlietzone gemeenteraadsleden herinnerden aan de rol die de toenmalige Haagse wethouder had gespeeld rond de plaatsing van die turbine en de overlast die zij daar nog altijd van ondervonden, stak een storm van kritiek rond de persoon en kanditatuur van Baldewsingh. Daarmee werd zijn kandidatuur onhoudbaar.

Discriminatiebestrijder
Samen met het kabinet moet de NCDR een meerjarig nationaal programma tegen discriminatie en racisme opstellen. De minister van Binnenlandse Zaken zal jaarlijks verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer over het werk van de NCDR. De coördinator gaat samenwerken met andere publieke instanties, zoals het College voor de Rechten van de Mens en de recent aangestelde Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.

Het idee voor de NCDR kwam vanuit de Tweede Kamer. 'Discriminatie is een breed en taai onderwerp, waarop actie nodig is. Daarover is brede consensus. Om resultaten te behalen zijn focus en accenten onontbeerlijk', viel eerder te lezen in een profielschets opgesteld door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66).

Achtergrond
Rabin Baldewsingh (59) was tussen 2006 en 2018 wethouder in Den Haag namens PvdA. Toen de Hagenaar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de lijsttrekkersverkiezing binnen de PvdA verloor, besloot hij de lokale politiek te verlaten. In mei van dit jaar sneuvelde Baldewsingh kandidatuur als wethouder in Leidschendam-Voorburg op het gewraakte windmolen-dossier.