De 39-jarige Hagenaar die begin vorig jaar brand stichtte bij het CBR-kantoor in Rijswijk krijgt in hoger beroep drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Dat heeft het gerechtshof woensdag besloten.Het Haagse gerechtshof acht bewezen dat hij op 3 januari 2020 brand stichtte bij het CBR in Rijswijk.

Een getuige zag Ahmad B. op 3 januari 2020 binnenlopen in het gebouw van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Hij had een tas en een mayonaise-emmer van 10 liter, gevuld met benzine, bij zich. De Hagenaar gooide de tas op de grond en stak de benzine die eruit liep aan. De inhoud van emmer gooide hij op de vlammen. B. heeft met een aansteker en benzine de hal van het pand in brand gestoken. 'Daarmee heeft hij het leven van de op dat moment in het pand van het CBR aanwezige personen in gevaar gebracht', vindt het hof. 'Ook heeft de brand grote schade toegebracht aan het pand, waardoor dit lange tijd onbruikbaar is geweest.'

Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie waren in hoger beroep gekomen in deze zaak. Het hof vindt evenals de rechtbank eerder heeft gedaan dat bewezen kan worden dat de verdachte de betreffende brand heeft gesticht. Hij heeft met een aansteker en benzine de hal van het pand in brand gestoken. Daarmee heeft hij het leven van de op dat moment in het pand van het CBR aanwezige personen in gevaar gebracht. Ook heeft de brand grote schade toegebracht aan het pand, waardoor dit lange tijd onbruikbaar is geweest.

Het hof heeft nu, anders dan de rechtbank, niet alleen de maatregel van tbs met dwangverpleging opgelegd, maar ook een gevangenisstraf van drie jaar.

Bron: Mediapartner Omroep West