In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 maart woedde er een zeer grote brand in een botenloods van een jachtwerf aan de Binckhorstlaan.

Metershoge vlammen sloegen uit de loods van jachtwerf 'De Haas' die volledig in brand stond. Er waren explosies te horen van ontploffende gasflessen. Dit meldt calamiteitenwebsite Regio15.

De brand werd om even voor half drie gemeld. Bij aankomst sloegen de vlammen uit het pand. Er werd gelijk opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Het was meteen duidelijk dat er meer personeel en materieel benodigd was voor de brandbestrijding. Voor de onderlinge communicatie van autoriteiten en hulpdiensten is GRIP 1 afgekondigd.

Bij de brandbestrijding en ondersteuning werden brandweereenheden ingezet uit onder andere Den Haag, Wassenaar, Wateringen, Monster, Honselersdijk en Leidschendam-Voorburg. Vanuit de lucht werd de brand bekeken via een brandweerdrone.

Er zijn geen gewonden gevallen. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. Meetploegen zijn er op uitgestuurd om metingen te doen naar de hoeveelheid van eventuele gevaarlijke stoffen in de rook.

Enkele bootjes die buiten waren gestald werden ook prooi van de vlammen. De inzet van de brandweer was er op gericht om overslag naar omringende panden, bijvoorbeeld de naastgelegen 'Fokker Terminal', te voorkomen.
Om tien voor vijf in de ochtend werd duidelijk dat er geen sprake was van schadelijke stoffen in de omgeving vanwege de rookontwikkeling.
Om kwart voor negen in de ochtend werd het sein 'brandmeester' gegeven. De brandweer is daarna nog bezig geweest met het nablussen.

(foto: Regio15 – Nick van der Toorn)