De economische groei in de regio Haaglanden blijft achter bij de rest van Nederland. Daarom moeten bedrijfsleven, onderwijs en overheid meer en nauwer gaan samenwerken.

Dit meldt onze mediapartner Omroep West. Bovendien moeten ze kiezen om te investeren in gebieden waar de regio sterk in is. Dat kan leiden tot meer groei én meer welvaart, blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek in opdracht van The Economic Board The Hague.

Terwijl de economische groei in heel Nederland de afgelopen jaren gemiddeld 1,9 procent per jaar was, bleef die in de Haaglanden 'beperkt' tot 1,3 procent. Reden voor het onafhankelijke adviesorgaan The Economic Board The Hague om te onderzoeken hoe dat kan.

Uit een analyse van RaboResearch, de onderzoeksafdeling van Rabobank, blijkt eigenlijk dat de regio 'alle ingrediënten' in huis heeft voor een sterkere economie. Er zijn grote onderwijsinstellingen. Er is veel bedrijvigheid in het Westland en de Bollenstreek. Er zijn vernieuwende ondernemers en instituten als ESA ESTEC, Leiden Bio Science Park, TU Delft en in het Central Innovation District in Den Haag. 'De regio Haaglanden heeft een enorme potentie', aldus de onderzoekers. 'De ingrediënten voor meer economische dynamiek zijn in huis.'

Toch moet er ook nog veel gebeuren. Want de economie van Haaglanden stokte vooral door 'zwakke verbindingen en samenwerkingen'. De verschillende economische sectoren werken onderling niet goed samen en grote en kleinere bedrijven weten elkaar nog niet goed te vinden. Daardoor is er te weinig vernieuwing. Daarnaast sluiten de wensen van bedrijven en de arbeidsmarkt nog niet goed op elkaar aan.

(foto: De Binckhorst in Den Haag - foto: ANP)
(bron: Omroep West)
(lees hier het hele artikel: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4541759/economie-in-haaglanden-blijft-achter-meer-samenwerking-nodig)