De Ramadan begint in Nederland op zondag 3 april 2022. Volgens berekening zou in Nederland, de nieuwe maan, in de vorm van een hele dunne sikkel, op zaterdag 2 april a.s. verschijnen. Dit betekent dat de daaropvolgende dag de Ramadan begint. Sommige moslims volgen de berekeningen van hun vaderland of van Saoedi-Arabië en anderen beginnen wanneer de maan voor het eerst ergens in de wereld wordt gezien, dit leidt tot verschillende data. Aangezien de Islam een godsdienst voor de hele wereld is, moet de moslim zich oriënteren op de nieuwe maan in de locatie waarin hij zich bevindt.

Op zoek naar vastende moslims?
Gedurende deze maand staan woordvoerders van moskeeën en islamitische organisaties de media graag te woord. De Ware Moslim kan u ook in contact brengen met vastende moslims in het gehele land.

Dagje meedoen aan de Ramadan
In diverse steden in Nederland wordt gedurende de maand Ramadan gezamenlijk het vasten ontbroken. Vaak onder het genot van Oosterse hapjes en maaltijden. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn welkom om een dagje mee te doen aan de Ramadan.

Het doel van het vasten?
Hoewel de normale activiteiten en bezigheden als gebruikelijk doorgaan, wordt de nadruk op morele en geestelijke waarden intensiever benadrukt en wordt alles ondergeschikt aan dit hoofddoel. Het gehoor, het zien, de tong, de gedachten, staan alle onder een striktere controle. Ramadan is een maand van bezinning, inkeer en zelfreflectie. Tijdens de Ramadan traint een moslim zich om zijn contact met de Schepper en met de medemens te verbeteren.