Omroep West gaat nauwer samenwerken met de NOS en andere regionale omroepen. Doel van deze samenwerking is zorgen voor een betere en toekomstbestendige nieuwsvoorziening voor alle inwoners van Nederland.

Zo willen de omroepen een beter tegenwicht bieden tegen social mediakanalen waar mensen vaak niet meer buiten hun eigen nieuwsbubbel komen en aan de groeiende stroom van (soms bewust) misleidende informatie.

Tot nu toe bestaat het grootste deel van de samenwerking uit het uitwisselen van nieuwsonderwerpen die al gemaakt zijn. Maar de NOS en de dertien regionale omroepen willen de samenwerking juist ook aan het begin van het journalistieke proces intensiveren. Dan gaat het vooral om het samen nieuwsgaren, plannen en produceren. Ook zal veel hoger ingezet worden op gezamenlijke onderzoeksjournalistiek. Daarnaast wordt er meer samengewerkt op het gebied van opleidingen en techniek.

Omroep West-hoofdredacteur Henk Ruijl is enthousiast over de voorgenomen betere samenwerking. 'Deze stap is mooi en tegelijkertijd urgent. Nog meer samen optrekken voor een betere nieuwsvoorziening is belangrijk, juist in deze tijd vol misleidende informatie. Dat te kunnen doen samen met de NOS maakt de journalistiek beter. Dat gevoegd bij het Regionaal Nieuws Netwerk, de manier waarop Omroep West en de lokale omroepen het samen doen, maakt dat je in onze regio kunt vertrouwen op organisaties die feiten brengen en uitzoeken hoe het zit.'

Eind dit jaar concreet plan
Donderdagmiddag tekenen algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS en Omroep Gelderland-directeur Guus van Kleef (namens alle dertien regionale omroepen) een visiedocument om de alliantie te bekrachtigen. Op onderdelen (als planning en research) is al een begin gemaakt, maar het is de bedoeling dat er eind dit jaar een concreet plan van aanpak ligt met een bijbehorende planning.

Verslaggeving dicht bij bewoners
Naast de landelijke samenwerking met de NOS werkt Omroep West nauw samen met diverse lokale omroepen in de regio. Ruijl: ‘Wij profiteren als regionale omroep van de kennis en het netwerk van de lokale omroepen. Uit analyse van onze eigen berichtgeving blijkt dat we écht meer verhalen dan voorheen hebben uit de gebieden van de lokale omroepen waar we intensief mee samenwerken. Daarmee komen we letterlijk dichterbij de inwoners van onze regio.’ Omroep West en Midvliet werken als mediapartners sinds 2020 al intensiever samen.

Foto: Omroep West