Koningsdag was voor Klaas Tigelaar anders dan voorheen. De oud-burgemeester van Leidschendam-Voorburg ontving een Koninklijke onderscheiding. Ook had hij sinds jaren geen verplichtingen op Koningsdag.

In het programma Midvliet Actueel vertelde Tigelaar over de Koninklijke onderscheiding die hij dinsdag 26 april mocht ontvangen in Den Haag. Hij kreeg de onderscheiding vanwege de vele nevenfuncties die hij in de afgelopen jaren heeft vervuld. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tot vorig jaar september was Tigelaar burgemeester van Leidschendam Voorburg. Sindsdien is hij bestuurlijk actief in het onderwijs. Hij is op het moment bestuurder bij de Laurentius stichting. ‘Sinds eind september zijn we ook verhuisd naar Den Haag. Vandaar dat ik gisteren de Koninklijke onderscheiding in Den Haag mocht ontvangen’, aldus Tigelaar.

Koninklijke onderscheiding
Tigelaar: ‘Dat was heel bijzonder. Natuurlijk moest ik wel even denken aan de vele keren dat ik zelf de Koninklijke onderscheiding mocht uitreiken en mensen mocht verrassen met een prachtig en blij bericht. Nu mocht ik het zelf ondergaan.’ Hij was in het theater met zijn vrouw en kinderen en vond het een feestelijke bijeenkomst. In Diligentia aan het Lange Voorhout werden 34 onderscheidingen uitgereikt.

Verschillende nevenfuncties
‘Niet alle functies lopen tegelijkertijd’. Volgens Tigelaar. ‘Een aantal functies zijn ook in het verleden geweest die ook netwerken met zich meebrachten die andere functies goed konden benutten. Ik heb jarenlang functies in de sportwereld benut. Verkleed en bekleed en daarmee heb ik ze ook kunnen benutten in een lokale setting als het ging over de verbinding zoeken tussen bijvoorbeeld onderwijs en sport.’ Sommige andere nevenfuncties hebben ook in het politieke netwerk gezeten. In de landelijke partij waar hij acht jaar vicevoorzitter van is geweest. ‘Dat betekent dat je daarmee de andere politieke netwerken op landelijk niveau goed kon benutten’. Aldus Tigelaar. Sommige andere functies waren voor Tigelaar ter ontspanning. Bijna 40 jaar is hij kerkenorganist. Hij vindt dat hij het op deze manier goed heeft kunnen combineren.

Tigelaar volgt het nieuws uit Leidschendam Voorburg nog redelijk, maar niet meer op de voet. ‘Ik heb natuurlijk heel veel andere bezigheden, andere activiteiten en nevenactiviteiten heb. Dan ben je er ook helemaal uit, omdat je ook niet meer in het lokale netwerk op dat moment meer zit.’

Koningsdag anders dan voorheen
Dit jaar was Koningsdag totaal anders voor hem dan voorheen. ‘Na zoveel jaren met Koningsdag actief te zijn geweest, activiteiten te hebben bezocht had ik nu een dag met geen verplichtingen. Dat betekent dat wij onze eigen keuzes konden maken om heerlijk te ontspannen, de stad in en andere vrijmarkten te bezoeken’, aldus Tigelaar. Hij heeft de benoeming gevierd met familie en anderen en vond een ontspannen Koningsdag daarom niet erg.

Foto: archieffoto Klaas Tigelaar in de Midvliet studio