In de provincie Zuid-Holland start de zoektocht naar de meest inspirerende Filmleraar van het Jaar 2022.

Een filmleraar is een meester, juf of docent die leerlingen betekenis leert geven aan de beelden die hen dagelijks omringen. Leraren mogen zichzelf of hun collega’s t/m dinsdag 31 mei opgeven via filmleraarvanhetjaar.nl.

Dit is een filmleraar
Vrijwel alle leraren maken gebruik van film en bewegend beeld in hun lessen. Een filmleraar doet alleen nét wat meer met film. Denk aan een docent Nederlands die met boekverfilmingen de liefde voor de Nederlandse taal aanwakkert en daarmee het leesplezier bevordert. Een meester die kiest voor een eindfilm met groep 8 in plaats van een musical of een docent Maatschappijleer die met film grote onderwerpen dichtbij brengt. Voor leraren die twijfelen is er een handige checklist.

Regionale voorrondes
De grootschalige zoektocht start met regionale voorrondes. Alle inschrijvers maken kans op de regionale titel Filmleraar van het Jaar regio Zuid-Holland. Op dinsdag 4 juli is de winnaar bekend en draagt Filmleraar van 2021 regio Zuid-Holland het stokje over. De nieuwe topper dingt samen met de vijf andere regionale winnaars mee naar de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2022.

Landelijke verkiezing
De landelijke verkiezing start eind september tijdens het Nederlands Film Festival met een grootschalige publiekscampagne. Iedereen kan online stemmen op zijn of haar favoriet. Daarnaast buigt de vakjury zich over de zes finalisten. De winnaar wordt woensdagmiddag 16 november bekend gemaakt tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Elroy Gramsbergen uit Groningen won de verkiezing van 2021. Berrie de Zeeuw uit Bladel was publieksfavoriet.

Prijzenpakket
De regionale winnaar mag een jaar lang gratis naar de film met een gouden Cineville-pas én is filmeducatie ambassadeur van regio Zuid-Holland. De landelijke winnaar is één schooljaar (2022-2023) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs en mag met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. De winnaar ontvangt ook een Nationale Bioscoopbon t.w.v. €250,- van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en neemt plaats in de jury van de volgende verkiezing. De Filmleraar van het Jaar mag tevens als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie filmlessen voor zijn of haar klas ontwikkelen.

Organisatie
Filmhub Zuid-Holland is het knooppunt voor filmeducatie in de provincies Zuid-Holland. Samen met Netwerk Filmeducatie organiseert Filmhub Zuid-Holland dit jaar de vijfde editie van de verkiezing. Filmleraar van het Jaar is een campagne van het Netwerk Filmeducatie naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Om de verkiezing tot een succes te maken werkt de organisatie samen met International Documentary Film Festival Amsterdam, Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Cineville.Filmleraar