De verbetering van de waterkwaliteit in waterschap Delfland "zet voor het tweede jaar op rij niet door".

Dat blijkt uit de waterkwaliteitsrapportage over 2021. "Dat is gewoon een eufemisme voor: het oppervlaktewater zit vol bestrijdingsmiddelen", zegt Hans Middendorp van de AWP.

De Delflandse bestuurder Marcel Belt van Water Natuurlijk vindt de slechte waterkwaliteit "onacceptabel", maar hij is wel zelf politiek verantwoordelijk. De AWP vraagt al jaren om extra maatregelen om te voorkomen dat landbouwgif uit de glastuinbouw in de sloten van Westland en Oostland terechtkomen. Ook de glastuinbouwsector zelf wil extra controles.

De AWP stelt voor dat de #glastuinbouw vanaf volgend jaar een extra heffing gaat betalen totdat de #waterkwaliteit een heel stuk is verbeterd. "Wat ons betreft is dat een toeslag van 100% want zo heel veel betalen de tuinders nu niet aan Delfland. En voor dat geld kan Delfland dan tien extra controleurs aannemen."

De AWP vindt het niet langer acceptabel dat het slootwater zo vol met #bestrijdingsmiddelen zit. "Maak biologische bestrijding verplicht of zorg dat er gewoon niets meer uit de kassen naar buiten kan komen. Als ik met een lekke uitlaat rijd, krijg ik een boete. Maar als een tuinder landbouwgif lekt, dan weten we dat 9 van de 10 keer niet eens". AWP

Hans Middendorp
                                                                                Hans Middendorp van de AWP