Het jaarlijkse festival Schollenpop komt in 2022 helaas te vervallen.

Dit vanwege organisatorische en financiële redenen. Schollenpop zou dit jaar het 25-jarig jubileum vieren. Schollenpop is een gratis toegankelijk popfestival op het Zuiderstrand te Scheveningen dat dit jaar zou plaatsvinden op zaterdag 6 augustus. Schollenpop is in 1997 gestart als een strandfeestje voor een paar vrienden en daarna uitgegroeid tot een festival van formaat.

Over het vervallen van het festival dit jaar vertelde Ramon Fehling aan onze mediapartner West het volgende: ” 'Wij zitten nog steeds te wachten op de subsidie van de gemeente voor het festival. Maar al zouden wij de subsidie binnenkort krijgen, dan wordt het nog lastig, omdat alles duurder is geworden. Ik heb ons festival ook een beetje met andere festivals vergeleken en alles is 35 à 45 procent omhoog gegaan in prijs. Met onze begroting gaan wij dat niet redden.

“Daarnaast zijn twee van onze grootste sponsors ermee opgehouden. En Schollenpop is natuurlijk gratis, dus daar kunnen wij het festival ook niet mee bekostigen”, voegt de organisator toe. Ook veranderingen in de organisatie van het popfestival hebben ervoor gezorgd dat het festival dit jaar niet door kan gaan. “Er is een belangrijk iemand binnen de organisatie weg, dus dat brengt ook het een en ander in de war.”

Medeorganisator Valentijn Twisk liet aan het AD weten: "Het is niet anders, als klein en zelfstandig festival zijn we afhankelijk van sponsors. Dit zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven uit Scheveningen en Duindorp, die hebben afgelopen jaren echt moeten overleven. Momenteel hebben ze niet veel vet op de botten om een festival te sponsoren.”

De organisatie heeft nog gekeken hoe het festival wel door kon gaan, maar dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder grote concessies. “Het is voor ons geen optie om het festival in kleinere vorm te houden”, aldus Twisk. “Ook willen we dat het feest voor iedereen toegankelijk blijft. Bezoekers worden niet blij als ze 4,50 euro voor een drankje moeten betalen.”

Hoewel Schollepop al drie jaar op rij niet plaats kan vinden, betekent dit niet het einde van het festival, verzekert Twisk. “Iedereen is gemotiveerd om er volgend jaar weer een mooie editie van te maken. Aan vrijwilligers is zeker geen gebrek.”


(bronnen: schollenpop.nl, omroepwest.nl en ad.nl)