Op zaterdag 25 juni vindt de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag plaats. Het Nationaal Comité Veteranendag eert deze dag alle Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede.

Dit jaar keren het defilé en de publieksactiviteiten op het Malieveld terug en belooft Veteranendag extra bijzonder te worden: maar liefst 18 detachementen van de krijgsmacht ontvangen uit handen van Z.M. de Koning een vaandelopschrift voor hun inzet in Afghanistan. Verder lopen zo’n 3500 veteranen en militairen samen in defilé door de Haagse binnenstad, er is een fly-past én een boordevol programma voor jong en oud op het Malieveld.

Nederland telt ruim 100.000 veteranen. Tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag op zaterdag 25 juni bedanken we ze voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

Hoogste onderscheiding voor Defensie-eenheden
Het toekennen van de vaandelopschriften geldt als één van de hoogste (dapperheids) onderscheidingen die een Nederlandse militaire eenheid ten deel kan vallen. Het is voor de eenheden en regimenten van Defensie een vorm van erkenning voor de wijze waarop de militairen zich hebben onderscheiden. Een dergelijke uitreiking is een bijzondere gebeurtenis; de laatste toekenning vond plaats in 2013.

Publieksactiviteiten op het Malieveld en slotconcert van Alain Clark
Dit jaar keren de publieksactiviteiten op het Malieveld terug. Gedurende de dag kunnen bezoekers van jong tot oud op het Malieveld terecht voor een gevarieerd programma en voor een hapje en een drankje. Op het veld zijn kinderactiviteiten, een grote informatiemarkt en verschillende demo’s. In de Plazatent kunnen bezoekers de huiskamervoorstelling ‘Afghanistan, een flashback’ van Gijs Wanders zien, deelnemen aan een interviewprogramma met veteranenschrijvers, en luisteren naar de podcastopnames van ‘Mee Op Missie’ bij Studio Malieveld.

Bekijk het programma hier: www.veteranendag.nl

Foto: Nederlandse Veteranendag