Het gratis toegankelijke Delftse popfestival, gaat op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli plaatsvinden.

De organisatie begon in december 2021 met de voorbereidingen van de 29e editie van Westerpop. Dit was een veel latere start, dan wat de organisatie van het festival gewend was, van voor de pandemie. Het land zat eind vorig jaar nog op slot en in de tunnel scheen nog geen licht. Toch moest deze keuze organisatorisch genomen worden, wegens een tekort aan mensen en materialen in de sector. Het risico om achter het net te vissen met het boeken van acts en bands en het inhuren van materialen, was te groot om nog te wachten. Nooit eerder heeft het festival tevens te maken gehad met extreme prijsstijgingen in de huidige situatie. De gehele productie van het evenement is tussen de 20 en 30% duurder geworden. Die kostenstijging zit hem in de huur van materialen en producten en in het inhuren van professionals. Toch hoopt het festival net als de aankomende editie, de edities daarna, gratis toegankelijk te blijven. Het Delftse Westerpop werd op de laatste editie in 2019 bezocht door zo’n 16.000 enthousiaste bezoekers.

De organisatie is uiteraard wel verheugd na twee verloren jaren terug te keren in de evenementenagenda. Mede door het uitgebreide netwerk van Westerpop is men er in geslaagd een topprogramma neer te zetten. Vele populaire acts en bands waren deze zomer niet beschikbaar wegens de ophopende inhaalconcerten, veroorzaakt door de pandemie. Door heel adequaat en hard te werken en de loyaliteit van vele boekers komen er maar liefst 22 acts uit binnen- en buitenland richting het festivalweekend in Delft. De finale van de Peter Tetteroo Bokaal zal op de eerste avond van het festival plaatsvinden, op het tweede podium.

Opvallende namen op vrijdag 8 juli op het hoofdpodium zijn: Super Sister Projekt met de in Delft woonachtige Robert Jan Stips en de bassist van de Golden Earring – Rinus Gerritsen, het mega-talent the Vices (vaste support Nothing But Thieves) en een knaller van een dansbare afsluiter op deze eerste avond in de vorm van KUENTA ( heeft ook op Lowlands en Glastonbury gespeeld).

Op zaterdag 9 juli zal in de middag Wodan Boys komen, met in hun gelederen, de huidige ritmesectie van Son Mieux, hammondorgelgigant van het eerste uur Sven Hammond, de ska van het Italiaanse The Magnetics, Nederlandstalige pop van hilarische Sophie Straat, de twee beste drummers van de Benelux in het opstomende Sloper (Mario Goossens -Triggerfinger en Cesar Zuiderwijk – Golden Earring), de enige van de drie exclusieve festivalshows in NL van topact DeWolff en afsluiter de electrorock formatie GOOSE, één van de grotere acts uit België.

Het Stage Europe Network (SEN) podium biedt op zaterdag een plek aan zeven jonge opkomende Europese bands. Er is dit jaar ook een Oekraïense afvaardiging op dit podium te vinden. Het is niet de eerste keer dat er een afvaardiging uit Oekraïne op het festival staat. SEN zoekt voor Westerpop naar nieuw talent in landen, die je normaliter niet zo snel in West-Europa op het podium ziet. Westerpop wordt georganiseerd door 240 vrijwilligers. Participanten zijn o.a: De Gemeente Delft, Fonds 1818, Fonds Podium Kunsten en de Popunie. Ook is het uitermate belangrijk om te benoemen dat vele met name regionale sponsoren, ondanks economische tegenslag het festival blijven steunen.

Het gratis toegankelijke Westerpop biedt ook een festivalmarkt en een foodstreet aan en maakt tijdens de concerten gebruik van “special effects”.

Programma:

Vrijdag 8 juli 19:00-24:00 uur
Mainstage: : SUPERSISTER PROJEKT, THE VICES, BROKEN BRASS EN KUENTA
Peter Tetteroo Bokaal Stage: Yachtwerk, Monfrere en Harvest Road.

Zaterdag 9 juli 13:00-24:00 uur
Mainstage: DAD’s AMARYLLO, WODAN BOYS, SVEN HAMMOND, THE MAGNETICS (ITA), SOPHIE STRAAT, SLOPER, DEWOLFF EN GOOSE (BEL)
Stage Europe Network: Zbarasji (Oekraïne) - R&B, Historian (Nederland) - indie/rock Law of All (Noorwegen) – rock Kusk (IJsland) - singer-songwriter/producer/pop/duo Mali (Frankrijk) - urban/pop Absurd Heroes (Frankrijk) - indie/rock Marei Debertin (Duitsland) - singer-songwriter, met band.

Entree: gratis toegang
Locatie: sportterrein Stanislas College, aan het Molenhuispad in Delft, op loopafstand van Delft Centraal Station
Meer informatie over Westerpop en de programmering, is te volgen via de site van het festival: www.westerpop.nl

Westerpop2022
DeWolff 2021 6 by Satellite June
                                                                   DeWolff (foto: Satellite June)

Sophie Straat persfoto 1 2022 by Jonna Bruinsma 4 1
                                                                        Sophie Straat (foto: Jonna Bruinsma)

Sven Hammond Fotocredit Hans Peter van Velthoven
                                                                   Sven Hammond (foto: Peter van Velthoven)