We leven in een maatschappij waar de media ons dagelijks een vertekend beeld van de werkelijkheid laten zien en ons een irreëel schoonheidsideaal voorhouden.

Met het fotoproject Naked The Hague hoopt fotograaf Leon Schröder (1962) de waardering voor natuurlijke schoonheid te herstellen.

Tentoonstelling en boekpresentatie
Op 30 september overhandigt burgemeester Bijl van Leidschendam-Voorburg het eerste exemplaar van het fotoboek aan zijn Haagse collega van Zanen en opent daarmee de Naked The Hague tentoonstelling. De tentoonstelling toont 250 deelnemers, gekleed en naakt en daagt uit tot een gesprek over lichaamsbeeld. De 500 foto’s worden in 4 rijen boven elkaar gepresenteerd over een lengte van bijna 50 meter.
Het omvangrijke Naked The Hague fotoboek biedt naast de selectie van dubbele portretten ook ieders motivatie om aan dit project mee te doen. Het geeft een kijkje in de interne strijd waarin velen van ons verwikkeld blijken te zijn.

Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman, gepromoveerd op het onderwerp ‘lichaamsbeeld’ en auteur van o.a. ‘Wie ben ik als niemand kijkt?’, steunt Naked The Hague en schrijft:

“We voelen ons vaak geïntimideerd door al die bewerkte beelden op Instagram die we zien via reclames. Perfectie op beeld is mogelijk, maar niet in de werkelijkheid. We zijn zo ver afgeraakt van het gewone dat het bijzonder is geworden.
Dit boek is een oproep om uit ons oordelende hoofd te gaan en echt te zien. We zijn al mooi. Laten we moediger worden en onszelf en elkaar echt tonen hoe het met ons gaat, zonder oordeel, met compassie. Geniet van deze prachtige mensen.”

Aanleiding
Naked The Hague is het vervolg op het succesvolle ‘Naked Rotterdam – A Tribute to Greg Friedler’ dat Schröder in het kader van zijn Master Fotografie in mei 2017 publiceerde. Friedler startte zijn ‘Naked’ serie met Naked New York. In 2015 pleegde hij zelfmoord. De vader en broer van Friedler kwamen in 2017 naar Nederland om het eerste exemplaar van Naked Rotterdam in ontvangst te nemen

Naked Rotterdam heeft, meer dan verwacht, doen beseffen hoezeer het gevoel niet aan de norm te voldoen qua uiterlijk leeft in onze samenleving en hoeveel mensen onder dat gevoel gebukt gaan. Vanwege de reacties die Naked Rotterdam heeft teweeggebracht, is door Schröder het initiatief genomen voor Naked The Hague.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk [ Laan van Nieuw Oosteinde 1, voormalig kerkgebouw in Voorburg] (18+ of onder begeleiding) op:
Zaterdag 1 oktober 11:00 – 18:00 uur
Zondag 2 oktober 11:00 – 18:00 uur
Vrijdag 7 oktober 13:00 – 22:00 uur (naturistendag *vooraf registreren)
Zaterdag 8 oktober 11:00 – 18:00 uur
Zondag 9 oktober 11:00 – 18:00 uur

Website: https://nakedthehague.nl/
FaceBook: https://www.facebook.com/NakedTheHague
Instagram: https://www.instagram.com/nakedthehague/
YouTube clip tentoonstelling Naked Rotterdam (2017): https://youtu.be/S6oB6hYjxt4

Uit het boek 1
Uit het boek 2