Het zijn lastige tijden voor de bakkers. De eerste ondernemers hebben de afgelopen tijd al hun deuren moeten sluiten, vooral vanwege de gestegen energieprijzen en personeelstekorten.

Bakkers willen graag aandacht voor hun problemen en ervoor zorgen dat de ambachtelijke bakker blijft bestaan. Dit blijkt uit een rondje van mediapartner Omroep West langs diverse bakkers in de regio.

'Absurde energieprijzen, hogere huren, duurdere grondstoffen, stijgende minimumlonen, hogere belastingen, toegenomen bankkosten, meer kosten voor verpakkingsmaterialen', Max van der Zijden somt het rijtje naadloos op. Max is eigenaar van bakkerij Klink in Voorburg (6 winkels, 48 werknemers). 'We bestaan al 227 jaar maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn vader is oud-bakker in Den Haag, maar ook hij zegt dat dit nog nooit op deze schaal is voorgekomen.' Van der Zijden geeft toe dat het een lastige situatie is.

'We zeilen scherp aan de wind en het is er niet allemaal leuker op geworden. Ik ben ondernemer geworden omdat ik dat fantastisch vind. Lekker mijn klanten verwennen en verrassen. Maar nu moet ik te veel met randzaken bezig zijn, omdat alles steeds verandert.' Zijn collega Christiaan Verhoog van de gelijknamige bakkerij uit Voorschoten ervaart hetzelfde: 'Er zijn inderdaad ook wel momenten dat ik mij afvraag: waar ben ik in beland. Over het algemeen ben ik wel positief en van pluk de dag, het is niet anders. Maar ik ken wel collega's die er echt doorheen zitten. Die zien het niet meer en lopen als een zombie rond. Alle bakkers vragen aan elkaar: hoe gaat het met jou? Er is wel een negatief sentiment, ja.' 'Het draait om de klanten, die grijpen straks mis'

Verhoog (vijf winkels, 60 personeelsleden, bestaan sinds 1924) wil vooral benadrukken dat de situatie ook niet in het belang van de klant is. Want dat zijn de mensen waar het volgens hem om draait. 'Die moeten echt beseffen wat er aan de hand is. Straks grijpt de consument mis. We gaan als dit zo door gaat tekorten krijgen, zeker op drukke dagen zoals de zaterdag, omdat er bakkers wegvallen.'

Ook bakker Laurens Bosman uit Rijswijk (sinds 1947, zeven filialen, 70 werknemers, bestaat sinds 1947) maakt zich zorgen om collega-ondernemers. 'Bakkers die nu al een variabel energiecontract hebben, die redden het niet. Wij zitten nog tot januari goed, maar daarna gaat onze energierekening naar bijna vier ton per jaar. Dat heb ik niet.' Hij wil naar eigen zeggen ook niet de laatste zijn die overblijft. 'Nee zeg, we hebben elkaar allemaal nodig. Om een vuist te maken tegenover de supermarkt, samen reclame te maken en elkaar te ondersteunen. Dus ik ben zeker niet blij als andere bakkers omvallen.'

Bakker Max van der Zijden was recent te gast in het programma Baanbreker om te vertellen over het ambacht van bakker. Luister de podcast met Max van der Zijden hier terug.

Foto: Max van der Zijden met zoon Mees te gast in Baanbreker