Deze maand bestaat het Haagse poppodium PAARD 50 jaar. Vanaf vrijdag 21 oktober start de feestweek PAARD50.

Er staan niet alleen concerten van gerenommeerde en opkomende artiesten op het programma, maar ook The Time is Now Festival met onder andere de Iraans-Nederlandse Sevdaliza en een Kitchen Concert van chefkok en kunstenaar Jasper Udink ten Cate. Daarnaast verschijnt er een documentaire over PAARD en wordt de tramtunnel bij het Spui vanaf eind oktober omgetoverd in een fototentoonstelling over vijftig jaar PAARD, samengesteld met behulp van crowdsourcing, in samenwerking met het Haags Gemeentearchief. Ga voor het volledige programma naar www.paard.nl/50

Internationale en nationale jubileumline-up
Op zaterdag 21 oktober 1972 opende ‘Het Paard van Troje’ voor het eerst haar deuren voor publiek. Het was destijds nog enkel een ontmoetingsplek, een locatie waar Haagse jongeren samenkwamen. In vijftig jaar tijd is PAARD uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd poppodium waar de grootste artiesten en bands optreden. Ook in de feestweek staan zowel internationale artiesten als nationale helden op het Haagse podium: Joy Division Undercover (27 oktober), dEUS (27 oktober, uitverkocht), White Lies (28 oktober, uitverkocht), San Holo (live) + Droeloe (29 oktober) en Lady Blackbird (30 oktober). Tijdens het The Time Is Now Festival op 22 oktober biedt PAARD een podium aan artiesten die vernieuwen, tegen de stroom in zwemmen en niet bang zijn om kritisch te zijn, waaronder de Iraans-Nederlandse Sevdaliza, Sylvie Kreusch, Pongo, Catnapp en Lionstorm.

Kitchen Concert: smakelijk multimediaal spektakel
Op zondag 23 oktober vindt het Kitchen Concert plaats, een multimediaal spektakel uit de koker van chefkok en kunstenaar Jasper Udink ten Cate, waarbij kunstwerken, performances en eten samenkomen in een avondvullend programma. De gasten krijgen een bijzonder vegetarisch viergangendiner geserveerd in vier zalen van PAARD, met groenten die grotendeels uit de tuin van Udink ten Cate zelf komen. Elke zaal vertelt een verhaal, verpakt in visuele verrassingen, geurbelevingen, meeslepende spokenwordperformances en videokunstwerken waar de bezoekers zelf onderdeel van worden. Voor het spectaculaire grand dessert komt iedereen samen in de Grote Zaal, waarna afgesloten wordt met een concert van het veertienkoppige Kitchen Collective.

Tramtunneltentoonstelling viert PAARD én bezoekers
Vanaf eind oktober staat de tramtunnel bij het Spui in het teken van 50 jaar PAARD. De tentoonstelling laat de metamorfose zien van PAARD en de PAARD-bezoekers. Niet alleen PAARD veranderde de afgelopen 50 jaar, de tijdsgeest, de jongerencultuur en de muziek veranderden mee. Deze tentoonstelling is een ode aan 50 jaar PAARD-bezoekers, artiesten en medewerkers. De foto’s zijn ingestuurd door bezoekers of door PAARD-fotografen gemaakt die wekelijks alle shows vastleggen en samengesteld in samenwerking met het Haags Gemeentearchief.

Hofleverancier
Naast het programma staat PAARD ook op andere wijze stil bij het jubileum. Zo probeert PAARD in aanloop naar het vijftigjarig bestaan als poppodium in de hofstad het predicaat Hofleverancier te bemachtigen. De weg naar dit predicaat is gefilmd en komt als miniserie online (zie filmpje onderaan dit bericht)

Documentaire toont PAARD anno nu
Productiehuis Millk heeft het afgelopen jaar de documentaire PAARD ANNO NU geproduceerd. Het is een momentopname van PAARD in al haar facetten, van de soundcheck, de schoonmaak, de brainstormsessie tot aan de uitzettingen van dronken bezoekers. Alles is gefilmd. In 40 minuten film ontstaat op die manier een caleidoscoop aan verhalen, verhalen die een beeld van het poppodium, uitgaanscultuur en de muziekwereld in 2022 schetsen.

Videobooth zoekt naar verhalen
PAARD verzamelt tot slot ook verhalen van bezoekers door middel van de ‘videobooth’. In deze booth, die in de voormalige rookruimte van PAARD staat, kunnen bezoekers hun mooiste momenten delen in een video. De filmbooth blijft de rest van het jaar staan. De verhalen worden uiteindelijk in een compilatie samengebracht.

Ga voor meer informatie en tickets naar www.paard.nl/50

Foto boven dit bericht: De Jeugd van Tegenwoordig door Nikki Born.

Foto hieronder: La Pegatina door Wouter Vellekoop.

Paard 2